A menta (Mentha piperita) napjaink egyik legnépszerűbb és legismertebb gyógynövénye. Egy igazán sokoldalú növény, melyet a népi gyógyászatban már évezredek óta alkalmaznak. Bár a Mentha nemzetségnek számos faja ismert, a modern gyógyászatban leginkább a borsmentát használjuk.

Rendszertani besorolás és leírás:   

A mentát az árvacsalán-virágúak rendjének ajakosok (Labiate) családjába tartozó fűszer- és gyógynövényként tartjuk számon. Évelő  növény, mely métertől-másfél méterig is megnő. Négyszögletes szára az alsó részén elágazik, zöld színű, vörösen foltos, néha gyengén szőrös. A virágok a szárak végén kalászszerű, barnás-ibolyás színű virágzatot alkotnak. Levelei tojásded vagy lándzsás alakúak, fűrészesen fogazottak, vöröses-zöldes színűek.

Hatóanyaga:

A borsmenta gyógyászatilag legértékesebb vegyületei az illóolajban találhatók, fő komponense a mentol és származékai. Levelében flavonoidok és rozmaringsav-származékok találhatóak jelentősebb mennyiségben.

Bizonyított hatásai:

  1. Görcsoldó hatás – emésztési zavarok enyhítésére, diszpepsziás tünetekre,
  2. Irritabilis bélszindróma kezelésében – bélben oldódó kapszula formában,
  3. Epehajtó hatás – feloldja a kisebb epeköveket,
  4. Köptetőként alkalmazható – csökkenti a sűrű, viszkózus nyák termelődését a hörgőkben, és serkenti a hígabb váladék termelődését, mely könnyebben távozik a légutakból,
  5. Fejfájás-csillapitó hatás – 10%-os etanolos oldata külsőleg alkalmazva, a homlokon vagy halántékon dörzsölve,
  6. Külsőleg fertőtlenítő, hűsítő, helyi érzéstelenítő hatású.

Mellékhatások:

Mellékhatásai a mentalevél és az illóolajok esetében is csak ritán jelentkeznek. A borsmenta tea az arra érzékenyeknél gyomorfájdalmat, gyomorégés és reflux tüneteit okozhatja. Súlyos májkárosodás és epeműködési zavar esetén (epekárosodás, epehólyag-gyulladás, epeút-elzáródás) alkalmazása nem javasolt. Várandós, szoptatós kismamák, valamint 3 éves kor alatti gyermekek ne használják.