A védőnői látogatás során az első kérdések között szerepel, hogy mikor lehet a babát kivinni a levegőre? 

A sétára, friss levegőre a babának és anyukának is nagy szüksége van. Régen 6 hétig kellett otthon maradni, négy fal között lenni az újszülöttel. Szerencsére manapság ezt már senki nem várja el a családtól. 

Az első séta időpontja függ az anyuka állapotától is. Amennyiben ő elég erősnek érzi magát, akkor érdemes elindulni. Természetesen nem kell azonnal kilométerekre gondolni. 

A másik fontos tényező az évszak. Nyáron született babákat egy hetesen lehet először kivinni a levegőre, kerülve a nagy kánikulát. Míg a télen született babákat kéthetesen. Őszi, téli időszakban nem ajánlott a babával szabad levegőn lenni, amikor erősen fúj a szél, és köd van.  A levegőzés időtartamát fokozatosan kell növelni. Az első napon 10 percig lehet kint tartózkodni, azután 20 percig, fél órát, és amikor elérték az egy órás időtartamot, akkor már nem kell lassan növelni, akár eltöltheti a baba a két étkezés közötti időt is a levegőn. Fagyos időben elegendő egy rövid szellőzés. A levegőzés alatt értjük a szabad levegőn való tartózkodást. Parkban, utcán való sétálást. Kerülni kell a tömeges helyeket az első időszakban, valamint a bevásárlóközpontokat. A séta időzítése is fontos. Nyári, meleg időszakban kora délelőtt, valamint délután vigyük ki a babát. Téli, hűvösebb időszakban érdemes a déli órákat választani, amikor a legmelegebb van kint. 

Fontos a megfelelő ruházat kiválasztása is. Nyári időszakban szellős, pamut ruházatot kell választani. Télen pedig rétegesen kell öltöztetni a babát, valamint meleg kezeslábast, és a kocsiban bundazsákot is használni kell. Nyáron a napvédelemre is gondolni kell. Naptejet, napernyőt, kalapot használjunk. Míg télen a baba arcát ápolni kell hidratáló krémmel. 

Az újszülötteket mindenképp szemben helyezzük el a babakocsiban, hogy láthassuk őket séta közben. A 4-5 hónapos babákat már lehet félig ülő helyzetben tolni. Viszont fél éves kor után, már érdemes a haladási irányba fordítani, hogy tudjon nézelődni séta közben! 

Kellemes sétát! 

Lengyel Krisztina, védőnő