Kada je reč o dijabetesu, veoma se ističe značaj kvaliteta i načina ishrane obolele osobe. Izuzetno je važno pratiti i kontrolisati količinu  ugljenih hidrata koja se unosi tokom obroka, kako bi se izbegla stanja kao što su hipoglikemija (značajno nizak nivo šećera u krvi) i hiperglikemija (značajno povišen nivo šećera u krvi).

Dnevni unos ugljenih hidrata i drugih izvora energije je preporučeno da se podeli na više obroka dnevno. Kod obolelih od dijabetesa tipa 1 preporučljivo je imati dnevno od 3 do 6 obroka, zavisno od vrste insulina koji se koristi u terapiji, a kod obolelih koji su na terapiji oralnim antidijabeticima (tabletama) od 3 do 5 obroka dnevno. U oba slučaja je neophodna konsultacija sa endokrinologom i izabranim lekarom o načinu ishrane koji se uvodi tokom terapije.

U slučaju dijabetesa je izuzetno važna i raspodela ugljenih hidrata u pojedinačnim obrocima. Opšte pravilo je da se treba pratiti i količina i kvalitet ugljenih hidrata koje se unose, jer oni u velikoj meri utiču na nivo glukoze u krvi.

  • Obratiti pažnju na unos hrane bogate vlaknima, po mogućnosti tokom svakog obroka.
  • Izbegavati namirnice koja sadrže belo brašno i zasićene masti.
  • Konzumirati što više voća i povrća, a prvenstveno mahunasto povrće.
  • Povećati unos omega-3 masnih kiselina.
  • Smanjiti upotrebu šećera i zaslađivača na minimum, kao i soli.
  • Veoma je bitan unos tečnosti, a konzumiranje alkohola takođe svesti na minimum.