Među prva pitanja koja se najčešće postavljaju patronažnim sestrama spada: kada može beba da se iznese na svež vazduh? 

Šetnja i svež vazduh su itekako potrebni majci, ali i bebama takođe. Po nekim starijim običajima, pravilo je bilo da se odojčad ne sme iznositi iz kuće 6 nedjelja. Danas to pravilo, na svu sreću više ne važi. 

Prva šetnja s bebom zavisi i od stanja majke. Poželjno je da se u prvu šetnju krene tek onda, kada već i majka oseća da ima dovoljno snage, naravno to ne sme biti odmah duga šetnja od nekoliko kilometara. 

Druga ključna stvar je godišnje doba. Bebe koje se rode tokom leta, mogu da se iznesu u šetnju već nakon nedelju dana, naravno ne u letnjim vrućinama, dok se bebe rođene zimi mogu izneti posle 2 nedelje i u njihovom slučaju nije poželjno vreme za šetnju kada duva jak vetar ili kada ima magle. Vreme provedeno napolju se treba postepeno povećavati. Prvih nekoliko dana 10 minuta, posle toga 20 minuta, 30 minuta, a kada se dostigne nivo od sat vremena provedenih napolju, od tada više ne mora da se vreme postepeno povećava, već vreme provedeno napolju treba prilagoditi dojenju i obrocima. Kada je napolju mraz, dovoljno je samo malo i brzo provetravanje. Pod šetnjom i boravkom na svežem vazduhu se podrazumeva šetnja u praku i prirodi gde nema gužve, a mesta kao što su tržni centri treba izbegavati. Takođe za šetnju je veoma važan i odabir doba dana. Tokom leta i kada je napolju toplo, najbolje vreme za šetnju su jutarnji i večernji sati, dok je zimi to obrnuto, najpogodnije je najtolpije doba dana – u podne. 

Odeća igra jako bitnu ulogu. Kada je napolju toplo, poželjna je pamučna odeća koja propušta vazduh, a zimi je bitno da se odeća sastoji od više slojeva, a u kolica se tada može postaviti i ćebe ili topli džak. Leti je takođe bitna i zaštita od sunca, pa se zbog toga preporučuje upotreba krema sa faktorom, suncobrana, šešira, a zimi se preporučuje zaštita bebinog lica hidratantnom kremom da se koža ne bi isušila. 

Novorođenče u kolicima treba da leži leđima napred, tj. licem prema nama da bi ih videli dok guramo kolica. Kada beba napuni 4-5 meseci tada se već s vremena na vreme može staviti u polusedeći položaj, a kada napuni 6 meseci može se postaviti u kolica i u smeru kretanja kako bi beba mogla da razgleda tokom šetnje. 

Želimo Vam ugodnu šetnju! 

Kristina Lenđel, medicinska sestra-savetnik