Nana (Mentha piperita) u narodnom jeziku poznata i kao menta, jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka današnjice. Ova biljka ima višestruku upotrebu, a u narodnoj medicini se koristi već nekoliko hiljada godina. Iako postoje brojne vrste nane, u modernoj medicini se najčešće koristi pitoma nana.

Taksonomija i opis:  

Nana je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae) koja spada u red skrivenosemenica, a koristi se kao lekovita biljka i kao začin. Dostiže visinu do 1-1,5m. Njena četvorougaona stabljika je na donjem delu razgranata, mestimično sa crvenim flekama i sitnim dlačicama. Cvetovi se nalaze na krajevima stabljike u obliku klasa i imaju ljubičasto-braonkastu boju. Listovi su na rubu nazubljeni, crvenkasto-zelene boje, a mogu biti duguljastog ili kopljastog oblika.

Aktivna supstanca:

Njene najbitnije supstance koje se koriste u medicini nalaze se u etarskom ulju nane, a glavne susptance su mentol i njeni derivati. U listovima nane se pretežno nalaze flavonoidi i derivati ruzmarinske kiseline.

Dokazana dejstva:

  1. Spazmolitično delovanje – ublažava dispepsiju i grčeve tokom varenja hrane,
  2. U lečenju sindroma iritabilnih creva – u obliku gastrorezistentnih kapsula,
  3. Holeretično delovanje – povećava izlučivanje žučnih kiselina,
  4. Može se koristiti kao mukolitik – smanjuje stvaranje guste, viskozne sluzi u disajnim putevima i pomaže u njenom iskašljavanju,
  5. Protiv glavobolje – 10%-ni etanolni rastvor spoljašnjom upotrebom, utrljavanjem na čelo i slepoočnicu,
  6. Kao spoljašnji antiseptik i lokalni anestetik.

Neželjena dejstva:

Neželjena dejstva su veoma retka. Čaj od lista nane može izazvati bolove u želucu i gorušicu kod osoba koje su na nju osetljive. Ne preporučuje se upotreba osobama sa teškim oštećenjem funkcije jetre i žuči. Takođe, ne preporučuje se ni trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 3 godine.