A testi egészségünk mellett fokozottan kell figyelnünk a lelki egészségünkre is, hiszen sokszor a stressz, s egyéb elakadásaink, lelki problémáink testi tünetekben jelentkeznek, s ezeket lelki szinten is kell kezelni.

Mentálhigiéné az egészség testi, szellemi, lelki, szociális jólét állapota. Egyfajta pszichológiai prevenció, amely segít, hogy a bánatból ne legyen súlyos depresszió, a szorongásból pánikzavar, a stresszből kiégés. Fontos momentuma a megelőzés, fejlesztés, kapcsolatépítés. Célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Segíti, hogy az egyén képessé váljon a saját problémájának a megoldására, erőforrásait, lehetőségeit kellő képen felhasználja.

A lelki egészség mibenléte, minősége nagyon sok tényező függvénye. Nagymértékben függ attól a kultúrától, amiben az egyén felnő és aktuálisan él. Amennyiben az egyén sikeresen tud alkalmazkodni a környezete által elfogadott normákhoz, akkor egy viszonylagosan kiegyensúlyozott testi-lelki állapot áll fenn. Amennyiben ez az alkalmazkodni tudás részben vagy teljességében sikertelen, akkor feszültség jön létre, és különféle mentálhigiénés zavarok keletkezhetnek, amelyeket az egyén megkísérel valami módon kompenzálni, extrém esetekben akár alkohollal vagy drogokkal is.

A mentális egészségünk megőrzéséhez többek között fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. A meletonin egy olyan hormon, mely segít az alvásban, a szervezet termeli, bizonyos esetekben viszont érdemes melatonin kiegészítő alkalmazása egy rövidebb időszakra.

 

Kiknek és mikor ajánljuk a melatonin kiegészítőt?

  • időseknek
  • időzónákat átlépő utazások során („Jet-lag”)
  • több műszakban dolgozók számára
  • fontos esemény előtt
  • nehéz, stresszes időszakban
  • álmatlanságban szenvedőknek