A bőr képezi testünk első védelmi vonalát. Első körben a környezet káros hatásaitól véd, megakadályozza a külső kórokozók bejutását a szervezetbe. Valamint visszatartja a szervezet számára fontos testfolyadékot.

Ebből kifolyólag fontos a babák bőrének megfelelő ápolása. Ez pedig a baba fürdetésével kezdődik. Otthoni körülmények között az első egy hónapban nem szükséges minden nap fürdetni a babát, hogy a bőr külső rétegébe felszívódott magzatmáz hatását, minél tovább meg tudjuk őrizni. A magzatmáz ugyanis az újszülött életének első napjaiban óriási segítséget jelent az immunrendszerének. Ezért a fürdetés elegendő hetente három alkalommal, aminek nem kell, hogy tovább tartson öt percnél. Száj, arc, nyak, hajlatok, fenék lemosásából kell, hogy álljon. Az első hónapban nincs szükség semmilyen samponra, szappanra sem a baba fürdetéséhez. Elegendő a tiszta víz. Nyáron született babákat kell minden nap fürdetni az első hónapban is. Majd a második hónaptól fürdethetjük gyakrabban, és használhatunk kozmetikai szereket. De akkor is arra kell törekedni, hogy minél természetesebb alapanyagokból készüljenek ezek a termékek. Valamint elegendő őket használni hetente egy-két alkalommal. A babák bőre nagyon érzékeny, gyorsan kiszáradhat, irritálódhat, ezért kell kíméletes szereket használni.

A babák köldökápolása otthoni körülmények között magába foglalja a szárazon tartást, és fertőtlenítést. Szárazon tartani úgy tudjuk, ha fürdetéskor nem áztatjuk el. A fertőtlenítésre pedig az Octenisept oldatot kell használni. Naponta két alkalommal kell vele lefújni a köldököt. Amennyiben a csonk leesik, abban az esetben még 5-7 napig kell használni az Octeniseptet, és utána már csak a rendszeres tisztítás van hátra.