Az utazók hasmenése egy emésztőrendszeri betegség, amely leginkább gyakori laza széklet és hasi görcsök formájában észlelhető az utazás során, vagy röviddel a hazaérkezés után. A napi három vagy több lazább, vizes széklet és a hasi görcsök mellett hányinger, hányás és láz is kísérheti.

A betegséget jellemzően szennyezett (baktériumok, vírusok vagy paraziták által) étel vagy víz fogyasztása okozza. Másik kiváltó oka lehet még az utazással járó stressz, de vannak, akik az étrendjük változását, az otthoni étkezéstől jelentősen eltérő alapanyagok, élelmiszerek fogyasztását sem tolerálják jól, ami a kellemetlen tünetek kialakulásához vezet.

Hogyan kezeljük a tüneteket?

I. Fontos bizonyos higiénés rendszabályok betartása:

1. Soha ne igyunk csapvizet! Fogyasszunk palackozott vagy forralt vízzel készült italokat!

2. Csakis hámozott gyümölcsöt együnk, és kerüljük a nyers zöldségféléket!

3. Italunkba soha ne tegyünk jégkockát!

4. Forralt vízzel készült teát és kávét fogyasszunk!

5. Fogmosáshoz is használjunk palackozott vagy forralt vizet!

II. Használjunk probiotikumot már utazás előtt néhány nappal

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a megfelelő összetételű probiotikumok hatékonyak az utazók hasmenése megelőzésében. Ajánlott, hogy az utazás előtt egy héttel, alatta és utána 1-2 hétig szedjünk probiotikumot. Mivel ezek a készítmények teljesen biztonságosak, minden kockázat és mellékhatás nélkül használatók, mellettük nyugodtan ehetünk-ihatunk, és az utazást sem zavarják.

III. Tüneti kezelés

Amennyiben már bekövetkezett a baj, fontos a tüneteket megfelelően kezelni. Ilyen esetekben alkalmazható pro- és prebiotikumos készítmény, aktív szén kapszula vagy más adszorbens, amely megköti a belekben felhalmozódott méreganyagokat, melyek okozói a rosszullétnek. Emellett elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás, magas iontartalmú italok (elektrolit porok) fogyasztása, és a szigorú diéta. A tejtermékek, a kávé, az erős fűszerek és a tömény gyümölcslevek fogyasztása kifejezetten kerülendő. Javasolt a sós-főtt burgonya, a rizs és a sovány húsok, a banán és a pirítós, ropi, háztartási keksz fogyasztása