Putnička dijareja je bolest digestivnog trakta koju karakterišu stomačni grčevi praćeni čestom i mekom stolicom, tokom putovanja ili ubrzo nakon dolaska kući sa puta. Pored grčeva i česte vodenaste stolice mogu se javiti još i mučnina, povraćanje i groznica.

Bolest najčešće izaziva hrana ili piće kontaminirano bakterijama, virusima ili parazitima. Drugi uzrok nastanka ove bolesti je stres prilikom putovanja, ali isto tako može da je uzrokuje i izmenjen način ishrane, jer se često desi da organizam ne podnosi namirnice, začine i način pripreme hrane koja se u velikoj meri razlikuje od domaćeg.

Kako da lečimo simptome?

I. Važno je pridržavati se higijenskih pravila:

1. Nikada ne piti vodu sa česme! Konzumirati isključivo flaširanu vodu ili napitke izrađene od prokuvane vode!

2. Jedite samo očišćeno voće i povrće i po mogućstvu povrće koje je termički obrađeno.

3. Ne stavljajte kockike leda u piće!

4. Za pripremu čaja i kafe uvek koristite prokuvanu vodu!

5. Za pranje zuba takođe koristite flaširanu ili prokuvanu vodu!

II. Počnite uzimanje probiotskih preparata već nekoliko dana pre polaska na put

Naučna istraživanja su pokazala da su probiotici koji sadrže određene sojeve probiotskih kultura efikasni u prevenciji putničke dijareje. Preporuka je da se uzimanje probiotika započne nedelju dana pre polaska i nastavi sve do nedelju dana nakon dolaska sa putovanja. Pošto su probiotici potpuno bezbedni, mogu se koristiti bez ikakvog rizika, nezavisno od hrane i pića, nemaju neželjena dejstva i ne omataju nas tokom putovanja.

III. Ublažavanje simptoma

Ako smo već uveliko u problemu sa dijarejom, bitno je da se preuzmu određene mere lečenja. U takvim slučajevima je potrebno da se koriste pro- i prebiotski preparati, aktivni ugalj ili neki drugi adsorbensi koji vezuju toksine prisutne u crevnom sistemu, koji su uzrok bolesti. Takođe, veoma je bitna i nadoknada izgubljene tečnosti, elektrolita i dijetalna ishrana. Konzumiranje mlečnih proizvoda, kafe, previše začinjene hrane i koncentrovanih voćnih napitaka se ne preporučuje, umesto toga bareni krompir, pirinač, belo meso, banane, dvopek, keksevi.