A kompressziós harisnyák a gyógyászati segédeszközök egyik lényeges csoportja. Gyógyászati kompresszós harisnyák a nyirok-, vénás, lipödémában szenvedő betegek számára kifejlesztett speciális harisnyák.

A kompressziós kezelés egy ergonomikusan kialakított kompressziós harisnya vagy zokni egész napos viseletét foglalja magába. Különleges kialakításának köszönhetően minden tevékenység elvégezhető benne, hosszútávú és rendszeres használatra alkalmas. Viselhetjük otthon, munkahelyen, repülőgépen, sportolás és túrázás közben, szabadidőben és bárhol, ahol szükségünk van rá. Különösen hatékony a visszérproblémák, a lábduzzanat, keringési rendellenességek hosszútávú kezelésére.

A kompresszió biztosítja a szükséges támaszt a lábak számára, csökkenti a láb duzzanatát és javítja a véráramlást, valamint növeli az egyes szövetek vér- és oxigénellátását.

Annak eldöntésére, hogy érdemes-e kompressziós harisnyát viselni, érdemes hozzáértő szaksegítséget kérni. Ennek eldöntésére a szakorvos az adott beteg egyéni esetét értékeli, és határozza meg, hogy szükséges-e a kompressziós harisnya viselése, közülük melyik fajtát és milyen fokozatút válasszon a beteg, emellett azt, hogy milyen magasságig, továbbá milyen hosszú ideig érdemes alkalmaznia.

A kompressziós harisnyák mellett, léteznek még ún. „prevenciós” harisnyák is, melyek arra szolgálnak, hogy megelőzzék a visszérbetegségek kialakulását. Az ilyen harisnyák nem igényelnek feltétlenül orvosi javallatot, sőt, kimondottan ajánljuk a használatukat mindenkinek aki egyfolytában álló illetve ülő munkát végez, akinek a lába hajlamos bedagadni a melegtől és a nagy megterheléstől.