Kompresivne čarape predstavljaju jednu bitnu grupu medicinskih pomagala. One su specijalne čarape koje pružaju pomoć u prevenciji i terapiji bolesti kao što su venska tromboza, hronični limfni i lipoedemi.

Kompresivna terapija obuhvata nošenje ergonomično dizajniranih čarapa sa graduisanom padajućom kompresijom, tokom celog dana. Zahvaljujući posebnoj izradi ove čarape nas ne ometaju u vršenju raznih aktivnosti i pogodne su za svakodnevnu i dugoročnu upotrebu. Možemo ih nositi kod kuće, na poslu, u vozu, avionu, tokom vršenja sportskih aktivnosti, u slobodno vreme i bilo kada za imamo potrebu za njima. Posbeno su efikasne u dugoročnom tretmanu bolesti proširenih vena, oticanja nogu i problema sa cirkulacijom.

Kompresija obezbeđuje potrebnu potporu nogama, smanjuje otok i poboljšava cirkulaciju i time povećava dotok krvi i kiseonika u tkiva.

Ukoliko smatrate da imate potrebu za nošenjem kompresivnih čarapa, najpre se konsultujte sa stručnim lekarom. On, na osnovu sveobuhvatnog zdravstvenog stanja osobe, određuje da li postoji potreba za nošenjem kompresivnih čarapa, koji stepen kompresije je potreban kao i dužinu čarapa (dokolenice ili čarape do prepona) ali i vreme koje je potrebno da se čarape koriste.

Pored medicinskih kompresivnih čarapa, postoje i tzv. “preventivne” kompresivne čarape i one služe za prevenciju svih gore navedenih bolesti povezane sa venama. Te čarape uglavnom preporučujemo zdravim osobama koje na radnom mestu veći deo vremena provode sedeći ili stojeći i osobama koje imaju genetsku predispoziciju za

nastanak bolesti vena. Za njihovo nošenje nije neophodna prethodna konsultacija sa lekraom.