01.-07. Avgust

Majčino mleko je nešto najbolje što beba može da dobije jer pruža zdravstvene, kognitivne i psihološke prednosti u razvoju. Predstavlja najbolji izvor hranljivih materija, štiti od alergena, jača imunitet, uništava štetne mikroorganizme, štiti od infekcija, podstiče rast i razvoj mozga. Odrasle osobe koje su kao odojčad hranjene majčinim mlekom, ređe obolevaju od dijabetesa, gojaznosti, astme i leukemije.

Dojenje takođe na više načina čuva i zdravlje majke. Ublažava krvarenje posle porođaja, pomaže u oslobađanju od viška kilograma do telesne težine pre porođaja i deluje kao prirodni kontreceptiv – sve dok se stvara majčino mleko, male su šanse da se ponovo zatrudni. Dojenjem se smanjuje rizik od nastanka raka jajnika, materice,

grlića materice, raka dojki, kao i rizik od razvijanja bolesti kao što su osteoporoza, dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova, hipertenzija.

Dojenje je ekološko, ne zahteva utrošak energije, prethodne pripreme i nabavku, ne stvara se otad i nema potrebe za transportom.

Stručni forumi nekoliko pedijatrijskih odseka merodavnih međunarodnih saveza kao što su WHO, UNICEF i ostali, predlažu da se bebe do navršenih šest meseci hrane isključivo majčinim mlekom, a po mogućstvu da se dojenje nastavi do navršene druge godine života ili duže, sve dok dete samovoljno ne odboje majčino mleko.

Bez obzira što je dojenje prirodno, nekada se mogu javiti prepreke i poteškoće, ali se one mogu savladati ukoliko imate svo za to potrebno znanje. Tajna uspešnog dojenja leži u pripremi, sakupljanju svih potrebnih informacija, podrške najbližih ali i vera majke u sebe i duševna povezanost između deteta i majke.

Ukoliko se javi problem u periodu dojenja, bitno je da se blagovremeno zatraži stručna pomoć, jer se time većina problema efikasno rešava.

Majke su vlasnici ogromnog bogatstva: dojenja. Dojenje nije samo način ishrane, već ono pruža zaštitu od bolesti, najefikasniju utehu, smirenje, sigurnost, povezanost, emocionalnu podršku, zajednički jezik – najneobičnija veza između majke i deteta.

Edina Tomić, IBCLC laktacioni konsultant