Augusztus 1-7.

Az anyatej a legjobb, amit egy gyermek kaphat: egészségügyi, kognitív és pszichológiai előnyöket nyújt. Tökéletes táplálék, immunológiai és antiallergiás védelmet ad, erősíti az immunrendszert, elpusztítja a kórokozókat, óv a fertőzésektől, serkenti az agy fejlődését. A későbbi életkorban ritkább az elhízás, a cukorbetegség, az asztma, a leukémia kialakulása azoknál, akiket anyatejjel tápláltak.

A szoptatás az édesanya egészségét is sokrétűen óvja. Mérsékeli a szülés utáni vérzést, természetes fogamzásgátlóként funkcionál, segít a várandósság előtti testsúly visszanyerésében. Csökkenti a petefészek-, méh-, méhnyak- és a mellrák kialakulásának esélyét, valamint a csontritkulás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás kockázatát.

Környezetbarát, nem jár energiaveszteséggel, nem termel hulladékot, nem igényel előkészületet, sem szállítást.

A WHO, az UNICEF és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol, majd ezen túlmenően azt ajánlja, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytatódjon a szoptatás, addig, amíg a kicsi magától lemond róla.

Annak ellenére, hogy a szoptatás egy természetes folyamat, olykor nem megy zökkenőmentesen, ám a megfelelő ismeretek birtokában az akadályok könnyebben leküzdhetőek. A szoptatás sikerének kulcsa a felkészülés, a helyes információk begyűjtése, a támogatás, valamint az édesanya önmagába és gyermekébe vetett hite.

Ha a szoptatás időszaka alatt nehézség merül fel, érdemes minél előbb szaksegítséget kérni, mert hatékony és időben érkező támogatással a legtöbb probléma orvosolható.

Az édesanyák kezében hatalmas kincs van: a szoptatás. Ez messze nemcsak egy táplálási mód, hanem védelem a betegségektől, a leghatásosabb vigasz, megnyugtatás, biztonság, kötődés, testközelség, érzelmi támasz, párbeszéd – a legkülönlegesebb kapcsolat anya és gyermeke között.

Tomić Edina, IBCLC laktációs szaktanácsadó