Koža  predstvalja prvu zaštitnu liniju našeg tela. Prvenstveno pruža zaštitu od spoljašnje sredine i onemogućuje prodor štetnih mikroorganizama u telo, a istovremeno ima ulogu i da u organizmu zadrži telesne tečnosti.

Shodno tome, veoma je važna pravilna nega i higijena bebine kože, što počinje pravilnim kupanjem. U kućnim uslovima nije neophodno svakodnevno kupanje bebe, kako bi što duže sačuvali zaštitna svojstva sirastog maza (vernix caseosa) koji se formira na spoljnoj površini kože kod beba tokom trudnoće. Vernix u prvim danima života pruža ogromnu podršku imunom sistemu novorođenčadi. Zbog toga je dovoljno kupanje bebe tri puta nedeljno, najduže u trajanju od 5 minuta. Najbitnije je da se tokom kupanja operu lice, usne, vrat, pregibi i pelenska regija. U prvom mesecu nema potrebe ni za kakvim šamponom, kupkom ili sapunom, dovoljna je čista voda. Ovo ne važi za bebe koje su rođene u letnjim mesecima, njih možemo okupati svakog dana i u prvom mesecu života. Posle navršena 2 meseca ih možemo češće kupati i početi sa korišćenjem kozmetičkih preparata, ali i tada se preporučuje upotreba higijenskih sredstava od prirodnih sastojaka što je više moguće. Pošto je bebina koža veoma osetljiva, sklona iritaciji i brzom isušivanju, kozmetika koju koristimo za njenu higijienu mora da bude blaga i dovoljno ju je koristiti nedeljno jednom ili dvaput.

Higijena pupka se u kućnim uslovima sastoji od dezinfekcije i čuvanja suvoće. To znači da se tokom kupanja treba obratiti pažnja da se pupak ne kvasi previše. Dezinfekcija pupka se može vršiti Octenisept rastvorom, dva puta dnevno. Ukoliko pupčani patrljak otpadne, dezinfekciju pupka treba nastaviti u narednih 5-7 dana, a posle toga je dovoljna obična svakodnevna higijena.