Amikor vitaminokról és ásványi anyagokról beszélünk, gyakran általánosítunk, és csak azokra koncentrálunk, amelyekről a mindennapi életben legsűrűbben hallunk és amelyek a legelérhetőbbek számunkra. Azonban, ahogyan az élet más területein, itt is vannak olyan rejtett „gyöngyszemek”, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Az egyik ilyen nyomelem a króm, amelyet szervezetünk nem tud előállítani, viszont a testünkben zajló számos életfolyamat megfelelő működését támogatja.

A latin chrōmium, vagyis a króm,  kémiai szerkezete szerint fém, melynek legismertebb két formája a háromértékű (trivalens, Cr3+ ) biológiailag aktív króm, ami az élelmiszerekben található, és a hatértékű (hexavalens Cr6+), ipari szennyezésekből származó mérgező forma.

Táplálkozásban betöltött szerepe

A krómot egyre gyakrabban alkalmazzák a vércukorszint-szabályozás zavarai esetén, pontosabban a II-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kezelésében. Ez a nyomelem fokozza az inzulinérzékenységet és a glükóz sejtekbe való bejuttatását, ezáltal elősegítve a vércukorszint hosszú távú szabályozását. A krómmal végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a cukorbetegségben kiegészítő kezelésként alkalmazott króm kordában tartja a vércukorszintet, és pozitívan segíti a betegség alakulását.

Emellett a króm a vérlipidszint helyreállításában is szerepet vállal. Szabályozza az összkoleszterinszintet, azaz a koleszterin- és a trigliceridszintre is hatással van, ezáltal csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét.

A krómvegyületek széleskörben elterjedt testsúlycsökkentő és izomtömegnövelő hatása egyenlőre még egyértelműen nem bizonyított.

Hogyan pótoljuk megfelelően?

A króm számos természetes tápanyagforrásban megtalálható, mint amilyen az alma és a banán, a brokkoli, a zöldbab és a burgonya, a marha- és a baromfihús, a hal, a tojássárgája és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A táplálékkal bevitt nyomelem felszívódása azonban rendkívül alacsony, mindössze 0,4-2,8 %, és ezt számos más tényező is befolyásolhatja, mint amilyen a szervezetbe bevitt krómvegyület vízoldékonysága, kémiai tulajdonságai és más tápanyagok jelenléte. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a feldolgozási folyamatok során az élelmiszerek összetétele és minősége, vele együtt a krómtartalma is változhat.

A króm az étrend-kiegészítőkben főként jól és könnyen felszívódó szerves komplexek formájában fordul elő, valamint krómmal dúsított élesztő formájában is megtalálható. Ez a legbiztosabb formája annak, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő napi króm mennyiség bevitelét szervezetünk számára.

A szakirodalom szerint, bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a króm tartalmú étrend-kiegészítőkkel, főként,  ha azokat rendszeresen fogyasztjuk. Különös figyelmet igényel a levotiroxin tartalmú gyógyszerek szedése, hiszen a króm csökkentheti ezek felszívódását, ezért minimun 4-5 óra különbséggel kell őket alkalmazni. Az inzulinos és az orális antidijabetikumokat használó cukorbetegeknek ajánlott napi több akalommal ellenőrizni a vércukorszintet, amennyiben króm tartalmú étrend-kiegészítőt is fogyasztanak, mivel a vércukorszint csökkenése miatt sok esetben a gyógyszer adagolásának korrigálására lehet szükség. Ilyen esetben  mindenképp orvosi konzultáció szükséges! Vese- és májbetegségben szenvedőknek a króm pótlása nem ajánlott, csakis orvosi tanácsra.

 

Mr ph Kiss Laura