Egyes ásványi anyagok hiánya, észrevétlenül is zavart okozhat az emberi szervezet működésében. Gyakran előfordul, hogy ugyan egészségesnek gondoljuk magunkat, több kellemetlen panasz jelentkezik, mint amilyen a rossz közérzet, ingerlékenység, fejfájás és fáradékonyság. Jó tudni, hogy mindez magnéziumhiány tünete is lehet.

Ha magnéziumhiány alakul ki szervezetünkben, stresszesebbek, ingerlékenyebbek, idegesebbek lehetünk. A magnézium fontos szerepet játszik a mentális egészség megőrzésében. Megfelelő szinten tartásával elkerülhető és javítható lehet egyes állapotok kialakulása az agyban, mint a depresszió, szorongás, álmatlanság, és egyéb, emlékezettel kapcsolatos problémák.

A magnézium mint memóriajavító

Az agyban a megnövekedett magnéziumszint pozitívan hat a rövid- és hosszútávú memóriára, és fejleszti a tanulási képességet. Egyes kutatások igazolják, hogy a megnövekedett magnézium bevitel nagyban javítja a kognitív képességeket, valamint az idősebb korban tapasztalható memória gyengüléshez többek között az alacsony magnéziumszint is hozzájárul.

Stresszes helyzetekben is: magnézium!

A fizikai és érzelmi stressz, korunk egyik népbetegsége, mely állandó jelleggel vonja el szervezetünkből  a magnéziumot. A magnézium és a stressz egy ördögi kört alkot egymással. Stressz alatt fokozódik a magnézium kiválasztása és magnéziumhiányos állapot alakulhat ki. Magnézium hiányában viszont a stresszhormonok szabályozása nem megfelelő, így túl sok hormon szabadul fel, melynek hatására tovább fokozódik a magnézium kiválasztása.

Kinek van szüksége magnéziumra?

A teljesítőképessége megtartásához és szervezete zökkenőmentes működéséhez mindannyiunknak szüksége van magnéziumra. Ezt az ásványi anyagot a mindennapi táplálék bizonyos mértékben már tartalmazza, vannak azonban olyan állapotok és élethelyzetek, melyek megnövekedett magnéziumpótlást igényelnek. Magnéziumra különösen nagy szükségük van a várandós kismamáknak, a szoptató anyukáknak, az aktív sportolóknak, fogamzásgátló tablettát vagy ösztrogén hormont szedő nőknek, és a szeszes italt gyakran és sokat fogyasztóknak is.

Hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű magnéziumhoz?

A szükséges magnézium bevitelét legjobb kiegyensúlyozott táplálkozással, magnéziumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával biztosítani. A zöldségek közül a spenót, a brokkoli és a káposztafélék, ezen kívül a bab, a borsó, a tökfélék tartalmaznak magnéziumot. A gyümölcsök közül pedig a csonthéjasok, dió, mandula, mogyoró, kesudió lehet kiváló magnéziumforrás. A tejtermékek és a halak, a teljes kiőrlésű gabonák, és a tengeri alga fogyasztása is növeli a szervezet magnéziumszintjét.

Sajnos ez a fajta magnéziumpótlás legtöbbször nem elegendő, hiszen a természetes források jóval kevesebb magnéziumot tartalmaznak, mint az kívánatos lenne. A mezőgazdaságra jellemző intenzív talajmegmunkálás talajkimerüléshez vezet, mely egyenesen rámutat arra, hogy a termesztett élelmiszerek sem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványianyagot. Emellett manapság túl nagy szerepet kapnak az étrendünkben az adalékanyagokat tartalmazó készételek és a finomított lisztből készült pékárú, melyek magnéziumban szegény élelmiszereknek minősülnek.

Éppen ezért, a fentebb említett esetekben, a magnéziumhiányos állapot elkerülése érdekében, fontos odafigyelni a magnézium megfelelő pótlására. A táplálkozás mellett kiegészítésként használjunk olyan magnéziumkészítményt, mely kielégíti napi szükségleteinket. A magnézium napi ajánlott adagja étrend-kiegészítőként 300-350 mg, komolyabb fizikai megterhelés esetén, és bizonyos betegségek kezelésében viszont akár a duplája is lehet, mindez azonban előzetes orvosi konzultációt igényel.

Mr ph Kiss Laura