A gyógyszerek alkalmazása során gyakran előfordulnak jelentős különbségek a terápiás hatásaikban, melyet nagyban befolyásol, hogy az együtt szedett gyógyszerek, valamint az elfogyasztott étel és a gyógyszer hogyan hatnak egymásra. Néhány gyógyszer felírásakor az orvos vagy kiváltásakor a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, máskor pedig épp fordítva, étkezés közben, vagy azt követően vegyük be.

A gyógyszerek hatásait és kölcsönhatásait befolyásolhatja az életkor, a nem, a fennálló betegség, terhesség, gyógyszerallergia, de elengedhetetlen tényező a táplálkozás és a gyógyszerek együttes alkalmazása. Az elfogyasztott étel mennyisége és minősége sok esetben módosítja a szervezetben a gyógyszer felszívódását, hatását, lebomlását és kiürülését.

Hogyan befolyásolja az étkezés a gyógyszerhatást?

A gyógyszer-élelmiszer interakció (kölcsönhatás) eredményeként csökkenhet a gyógyszer felszívódása így a kívánt terápiás hatás elmarad, vagy nem éri el a maximumát. Másrészt, megnőhet a gyógyszerfelszívódás mértéke, és esetleges mérgezés is kialakulhat. Ezért különösen fontos, hogy a gyógyszereket mindig az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk.

Étkezés előtt tanácsos bevenni azokat az orvosságokat, amelyek felszívódását a gyomorsav vagy az emésztőnedvek csökkentik, ilyen lehet néhány antibiotikum, antituberkulotikum. Hasonlóan, bizonyos vérckorszintet csökkentő gyógyszerek is üres gyomorban tudnak a legjobban felszívódni, ezért körülbelül fél órával reggeli előtt ajánlott meginni őket.

A gyomornyálkahártya károsodásának veszélye miatt, egyes gyógyszeres készítmények bevétele kizárólag étkezés után ajánlott (acetilszalicilsav és más nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). A nagyobb táplálékmennyiség viszont késleltetheti a gyógyszer felszívódását, ezért például a fájdalomcsillapításnál az is fontos szempont, hogy a megivott orvosság minél gyorsabban fejtse ki hatását. Ilyenkor érdemes arra is odafigyelni, hogy ne tele gyomorba kerüljön a gyógyszer.

A fentiek nem vonatkoznak a tetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikumokra, melyek tejjel és tejtermékekkel együtt fogyasztva elveszítik terápiás hatásukat. A tejben és a tejtermékekben található kálcium és az egyéb élelmiszerekből származó kétértékű ionok oldhatatlan komplexeket alkotnak az ilyen típusú gyógyszerekkel, ami megakadályozza a felszívódásukat. Az ajánlások szerint tejterméket és más ételt a fent említett antibiotikumok bevétele után három órával fogyaszthatunk.

Véralvadásgátló készítmény szedése esetén a nagy K-vitamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztását nem javasolják (vagy csak kis mennyiségben), mivel a K-vitamin csökkenti a gyógyszerhatást. Magas K-vitamin tartalommal rendelkeznek a sötétzöld levelű zöldségek, mint amilyen a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, rajtuk kívül a zöldbab, az uborka, a szója, stb.

Néha az is fontos, mivel vesszük be a gyógyszert. Ha például vasat szedünk, a legjobb, ha C-vitaminnal együtt isszuk meg, hiszen nagyban elősegíti a vas felszívódását. Ellenben, más tápanyagok, például a tejben és tejtermékekben lévő kálcium gátolják a vas abszorpcióját.

A betegtájékoztató szövegeiben sokszor megtalálható, hogy az adott gyógyszert grapefruitlével egyidejűleg meginni nem ajánlott, vagy tilos. A grapefruit komoly zavarokat okozhat a májban található lebontó enzimek szintjén, mely nagyban befolyásolja a gyógyszerhatást!

Az élvezeti szerek közül a kávé és a tea kedvezőtlenül hat a gyógyszerek felszívódására, ezért legalább három órás különbséggel fogyasszuk őket. Az alkohol gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása veszélyes, mert módosíthatja a gyógyszerhatást. Kerüljük az alkoholos italokat, ha bármilyen gyógyszert szedünk!

Mr ph Kiss Laura