Egy régi népi bölcsesség szerint a sárgarépa jót tesz a szemnek. Mivel a répa tele van karotinoidokkal, beleértve a béta-karotint, ez a mondás ugyancsak megállja a helyét. Milyen pozitív hatással büszkélkedhet még a béta-karotin? Ezt a kérdést igyekszünk megválaszolni következő írásunkban. Kezdjük hát az alapoktól!

Mit kell tudnunk a béta-karotinról?

A béta-karotin a karotinoidok családjából származó, zsíroldékony antioxidáns, mely a sejtek számára védelmet nyújt az ún. szabad gyököktől (instabil molekulák, amelyek károsítják a sejteket). Pigment lévén, intenzív színt kölcsönöz a növényeknek a sárgától a vörösig terjedő színskálán. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis az az anyag, amiből a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani. Bár az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező, fontos szem előtt tartani, hogy a szervezetünk csak annyi elővitamint alakít át, amennyi A vitaminra feltétlenül szüksége van.

Miben lehet segítségünkre a béta-karotin?

Az A-vitamint a szem vitaminjának is nevezik, hiszen számos szemprobléma esetében nyújthat nagy segítséget. Ha megfelelő mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, akkor javulhat a látásunk, megszűnhet a farkasvakság és kevesebb alkalommal kell használnunk az olvasó szemüvegünket.

A béta-karotinból létrejött A-vitamin a bőrápolásban is részt vesz. Bőrünket puhává és selymessé, körmünket és hajunkat egészségessé varázsolja. Mindemellett csökkenti a szív-érrendszeri betegségek előfordulásának a kockázatát, és jó hatással van a koleszterinszintre.

Több tanulmány is igazolja, hogy a béta-karotin és a hagyományos fényvédők együttes használata biztonságosabb védelmet nyújt a káros napsugárzással szemben. Antioxidáns hatásának köszönhetően védi a bőrsejteket az ultraibolya (UV) sugarak kedvezőtlen hatásától.

A béta-karotin egy természetes pigment, melynek egy része felhalmozódik a bőr alatti zsírszövetekben, és szép tónust biztosít a bőrnek. Napozás közben is védelmet nyújt, elősegíti a melanin termélődését, így segítségével gyorsabban elérhető a kívánt barnaság.

Milyen táplálékkal tudjuk pótolni?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb béta-karotin forrás a táplálék. Mivel a béta-karotin (narancs) sárga színű, forrásait könnyű megtalálni, keressük elsősorban a narancssárga, citromsárga és piros színű zöldségekben és gyümölcsökben. Minél élénkebb a színük, annál magasabb a karotinoid szintjük. Ezen kívül megtalálható még a narancsban, a sütőtökben, a grépfrútban, a sárgadinnyében, de a kajszibarack, az őszibarack és a nektarin is kitűnő forrásai. Emellett béta-karotinban gazdagok a sötétzöld leveles főzelékfélék, mint amilyen a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli.

Ami az étrend-kiegészítőket illeti

Annak érdekében, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni, és védekezni, elengedhetetlen a normál vitaminszint fenntartása. Így van ez a béta-karoténnel is, mely megbízható forrásból származó táplálékkal egyszerűen pótolható, hiszen a szezonális gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztásával a szervezet A-vitamin szükségletének jelentős százaléka biztosítható. Abban az esetben, ha nem tudjuk táplálkozással biztosítani a napi szükségleteket, táplálék-kiegészítőkkel is megerősíthetjük a belső védelmet. Az ajánlott napi béta-karotin adag felnőtteknek 3-6 mg.

Léteznek olyan esetek, amikor különösen óvatosan kell eljárni a béta-karotin pótlásakor. .A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen növeli a tüdőrák és egyes szívbetegségek kialakulásának kockázatát nagy mennyiségű béta-karotin bevitelkor. Ezért a táplálék-kiegészítés nem javasolt dohányzóknak vagy volt dohányosoknak, valamint azoknak, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Táplálék-kiegészítők használata előtt mindig tanácsos orvoshoz, vagy gyógyszerészhez fordulni.

Mr ph Kiss Laura