Amint megérkezik a kora nyári időszak, az energiaszintünk felsóhajt, és élvezni kezdjük a napsütést. Ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel tudjunk feltöltődni, az idei nyáron sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő fényvédelemről.

Sokat beszélünk az UV sugárzás jótékony és káros hatásairól is, és ennek komoly oka van. A nap UV sugarainak jelentős része eljut bőrünk mélyebb rétegeibe, ahol megsérti annak szerkezetét, védekezőképességét, felgyorsítja bőrünk öregedését, az allergiás reakciók és a rákos elváltozások kialakulását. Ez egy hosszú és lassú folyamat, ami alattomosan, csak évek múltán jelentkezik krónikus bőrbetegségként.

Melegkiütés vagy napallergia? – mi a különbség?

Elsősorban újszülötteknél és kisbabáknál, de a felnőtteknél sem ritka jelenség, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagok jelennek meg a bőrön.  Nem mindegy azonban, hogy melegkiütéssel, vagy napallergiával állunk szemben.

A miliaria vagyis a melegkiütés főleg a legkisebb korosztálynál jelentkező bőrtünet, ugyanis az ő bőrszabályozásuk még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké. A hőség hatására könnyen eltömődhetnek a verejtékmirigyeik, a meleg, nedves környezet pedig ideális a baktériumok elszaporodására. Ezután szinte törvényszerűen megjelennek testükön a piros foltok, hólyagok, melyet a túlöltöztetés és a nem megfelelő ruhadarabok megválasztása csak tovább fokozhat. Éppen ezért a szülőknek nagyon gondosan kell eljárniuk a gyerekek öltöztetése kapcsán, fontos lenne ebben az időszakban könnyű, szellős öltözéket választani, és lehetőség szerint a pelenka nélküli szellőztetést is minél többször alkalmazni.

A felnőtt korban jelentkező melegkiütés nem feltétlenül a nagy hőség hatására alakul ki, a túl szoros, nem szellőző ruhadarabok alatt is jelentkezhet viszkető, duzzadt, vörös pattanás vagy apró kiütés formájában.

A melegkiütéssel szemben a napallergia több formában is jelentkezhet. Az alapvető tünetek közé tartozik a csalánkiütés, piros foltok és pattanásszerű elváltozások megjelenése, továbbá a felhólyagosodott, égő és viszkető érzés is.  Ezek az elváltozások sokszor csak a testünk azon részein észlelhetők, melyek a nap sugaraival közvetlenül is érintkeztek. Viszont ha valódi allergiáról van szó, a tünetek fényhatást követően az egész testen megmutatkozhatnak.

Mit ajánlhat a gyógyszerész a megelőzés érdekében?

A napallergia megelőzésében, illetve a tünetek enyhítésében a következő módszerek nyújthatnak segítséget:

  • – Napozás előtt ne használjon semmilyen kozmetikumot, testápolót, sminket, parfümöt, a fényvédők közül pedig válassza a kifejezetten napallergiások számára kifejlesztett termékeket!
  • – Válasszon olyan fényvédőt, amely E-vitamint (tokoferolt) is tartalmaz, ugyanis antioxidánsként képes megkötni az UV-sugárzás hatására felszabaduló szabad gyökök nagy részét, csökkentve a bőrsejtek hosszú távú károsodását és a bőrrák kialakulásának a kockázatát.
  • – Ajánlott olyan fényvédő készítmény használata, amelynek UV-A-szűrő hatása is megfelelő, hiszen az üveg felület csak az UV-B sugaraktól nyújt védelmet, így akár utazás alkalmával is jelentkezhetnek a tünetek.
  • – A megfelelő naptejet bőrtípustól függően válassza, és napozás előtt legalább 30 perccel vigye fel a bőrre.
  • – Fontos bőrünk hidratálása! Az igénybe vett bőr nyugtatása, és a napsugarak káros hatásainak ellensúlyozása érdekében használjon napozás utáni testápolót, lehetőleg olyat, ami nem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket és allergizáló illatanyagokat.
  • – A viszketés csökkentésére alkalmasak a vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú krémek, a gyulladásos tünetek enyhítését pedig aloe vera, kamilla, körömvirág tartalmú kenőcsök segíthetik.
  • – A napallergiások számára a közvetlen napsütés nem javasolt, amennyiben a tünetek enyhébb formái jelentkeznek, a kora délelőtti és a késő délutáni órákban menjen csak napra. Minden esetben használjon naptejet, és már a tavaszi napsütéses időszakban is viseljen kalapot, napszemüveget, lenge, könnyű öltözetet, különösen ügyelve a vállak és a végtagok eltakarására.
  • – Amennyiben komolyabb tüneteket észlel, a bőrkiütéseket láz, fájdalom, hányás és hasmenés kíséri, azonnal forduljon orvoshoz! Súlyosabb esetekben a napallergia kezelése orvos által felírt készítményekkel és gyógyszerekkel lehet a leghatékonyabb.

Mr ph Kiss Laura