Čim osetimo prve trenutke leta, počinjemo da uživamo u sunčevim zracima a naše telo se puni energijom. Da bi mogli mirne duše da se opustimo i odmaramo, ni ovog leta ne smemo da zaboravimo na zaštitu od Sunca.

Često pričamo o dobrim i lošim uticajima UV zračenja, ali ne bez razloga. Znatan deo sunčevih UV zraka dospeva u dublje slojeve kože gde može da naruši njenu strukturu, odbrambeni mehanizam, ubrza starenje kože, alergijske reakcije i izazove kancerogene promene. To je dug i spor proces, a posledice ove hronične bolesti kože se mogu javiti čak i posle nekoliko godina iako su do tad bile neprimetne.

Miliarija ili alergija na sunce? – Koja je razlika?

Najčešća je kod novorođenčadi i beba, ali se može javiti i kod odraslih osoba, pojava kada se u velikoj vrućini na koži pojavljuju crveni osipi, otoci. Veoma je bitno da li se radi o miliariji ili o alergiji.

Miliarija je oboljenje kože koje predstavlja začepljenje izvodnih kanala znojnih žlezda usled toplote i najčešće se javlja kod najmlađe populacije jer njihova koža još nije toliko razvijena kao koža odraslih. Tako nastala vlažna i topla sredina izuzetno pogoduje za razmnožavanje bakterija, što dovodi do pojave crvenila i otoka kože, a prekomerno oblačenje i odeća od lošeg materijala sve to može još dodatno da pogorša. Zbog toga je veoma bitno da roditelji pažljivo oblače svoje dete biranjem adekvatne odeće koja omogućava koži da diše, a preporučljivo je i često skidanje pelena da bi se i pelenska regija često provetrila.

U odraslom dobu miliarija se takođe može javiti, ne striktno zbog prevelike vrućine, već i zbog jako tesne, guste  odeće, a simptomi su isti kao i kod dece uz intenzivan svrab i otok, kao i pojava sitnih bubuljica ili ospica.

Alergija na sunce se može ispoljiti na više načina. Karakteristični simptomi su koprivnjača, crveni osip, bubuljičaste promene na koži, međutim često se uz sve to javlja i oticanje kože, osećaj svraba i upale. Ove promene se dešavaju uglavnom samo na onim delovima kože koji su neposredno bili izloženi sunčevim zracima. Ako je zaista alergija u pitanju, simptomi će se na uticaj svetlosti pojaviti na čitavoj površini tela.

Šta farmaceut može da savetuje za prevenciju?

Radi sprečavanja alergije ili ublažavanja simptoma, sledeći saveti Vam mogu biti korisni:

  • – Pre sunčanja nemojte koristiti nikakvu kozmetiku, mleko za telo, sminku, parfeme, a od preparata za sunčanje koristite samo one koji su predviđeni za osobe sklone alergiji!
  • – Kada birate preparate za sunčanje, birajte one koji sadrže vitamin-E (tokoferol), jer je jak antioksidans i vezuje veliki udeo slobodnih radikala koji se oslobađaju usled dejstva UV zraka, i na taj način smanjuje dugoročno oštećenje ćelija kože i rizik od nastanka kancera.
  • – Proverite da li preparat za sunčanje pored zaštite od UV-B zračenja zadovoljava i mere zaštite od UV-A zračenja. Staklo na primer štiti samo od UV-B zraka, te je poželjno koristiti zaštitu i tokom putovanja.
  • – Birajte adekvatno mleko za sunčanje u zavisnosti od tipa kože, i nanesite na kožu bar 30 minuta pre sunčanja.
  • – Bitna je hidratacija! Koristite mleko za telo posle sunčanja kako bi izloženu kožu hidrirali i umanjili štetan uticaj sunčevih zraka. Najpogodnija su ona bez alkohola, konzervanasa i alergenih parfema.
  • – Za smanjenje svraba su pogodne antihistaminske kreme i gelovi koje možete kupiti bez recepta, a za smanjenje upale možete koristiti kreme sa aloja verom, kamilicom i nevenom.
  • – Osobama sa alergijom nije preporučljivo direktno izlaganje Suncu, ako su simptomi samo blaži, sunčajte se samo u ranim prepodnevnim ili kasnim popodnevnim satima. Svakako koristite mleko za sunčanje, a kačkete, šešire, sunčane naočare možete koristiti već od proleća, vodeći računa da dobro prekrivate ramena, ruke i noge.
  • – Ukoliko se jave teži simptomi poput temperature, bola, povraćanja, proliva, odmah se obratite lekaru! U takvim slučajevima je najbolje da se pridržite terapije koju Vam je lekar prepisao.

Mr ph Laura Kiš