Naši roditelji, baka i deka su nas učili da je šargarepa (mrkva) jako dobra za oči. Pošto je ona bogata karotinoidima, kao što je na primer beta karoten, to znači da su nas dobro učili. Koje su sve dobre odlike beta karotena? U narednom tekstu ćemo pokušati da odgovorimo na ovo pitanje, pa da počnemo od početka!

Šta treba da znamo od beta karotenu?

Beta karoten je liposolubilni antioksidans koji spada u grupu karotinoida, a uloga mu je da zaštiti ćelije od tzv. slobodnih radikala (nestabilnih molekula koje štete našim ćelijama). Kao pigment obezbeđuje boju biljkama, od žute do crvene boje. Beta karoten je provitamin vitamina-A, što znači da naš organizam pomoću njega u jetri sintetiše vitamin-A. Iako  vitamin-A u velikim dozama može biti toksičan, bitno je znati da naš organizam pretvara samo toliko provitamina u vitamin, koliko je nama neophodno.

U čemu nam pomaže beta karoten?

Vitamin-A često nazivaju i vitaminom za oči zbog toga što se koristi kao pomoć u lečenju mnogih očnih bolesti. Ako se unosi u optimalnim dozama može poboljšati vid, ukinuti noćno slepilo i dovesti do toga da se ređe koriste naočare za čitanje.

Vitamin-A nastao iz beta karotena ima svoju ulogu i u očuvanju zdravlja kože. Kožu čini mekom i nežnom a istovremeno čuva i zdravlje noktiju i kose. Pored svega toga smanjuje rizik od nastanka kardio-vaskularnih bolesti, a pozitivno utiče i na nivo holesterina.

Rezultati nekoliko sprovedenih studija su pokazali da istovremena kombinovana upotreba beta karotena i klasičnih sredstava za zaštitu od sunca pruža efikasniju zaštitu. Njegovo antioksidativno dejstvo štiti ćelije kože od štetnog uticaja ultraljubičastih (UV) zraka.

Pošto spada u prirodne pigmente, nagomilava se u masnom tkivu ispod kože i obezbeđuje koži lep ten. Pored toga što nas štiti u toku sunčanja, pomaže i u sintezi melanina što uzrokuje brz prelazak tena u braon boju.

Kako se može nadoknaditi ishranom?

Najbolji izvor beta karotena jeste hrana. Lako je prepoznati namirnice koje su bogate njime, pošto je on sam narandžasto-žuto boje, pa je prvenstveno prisutan u voću i povrću koje je žuto, crveno i narandžasto. Što je boja intenzivnija, količina karotinoida u njima je veća. Najčešće ga ima u pomorandži, grejpu, kajsiji, breskvi, nektarini, dinji, tikvi, kao i u tamnozelenom povrću (spanać, kelj, brokoli…).

A što se tiče suplemenata…

Da bi naš organizam uspešno funkcionisao i odbranio, neophodan je unos vitamina u dovoljnim količinama. U te vitamine spada i beta karoten, koji se lako može naći u raznom sezonskom voću i povrću i time se obezbeđuje veliki procent potrebe organizma za vitaminom A. U slučaju da nismo u mogućnosti da ishranom unesemo dovoljnu količinu, postoje dodaci ishrani koje sadrže beta karoten. Na taj način, preporučena dnevna doza iznosi 3-6 mg za odraslu osobu.

Postoje međutim situacije, kada moramo biti obazrivi sa unosom beta karotena. Na

jnovija istraživanja su pokazala da pušenje i prekomerna konzumacija alkoholnih pića uz unos većih doza beta karotena, višestruko povećava rizik od nastanka kancera pluća i pojedinih srčanih bolesti. Zbog toga se pušačima (i aktivnim i bivšim) i osobama koje često konzumiraju alkohol ne preporučuje suplementacija beta karotena. Pre nego što odlučite da koristite neki suplement, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Mr ph Laura Kiš