A növekvő fogyasztói keresletre való válaszként egyre több táplálékkiegészítő jelenik meg a piacon, ami a kollagénbevitelt hivatott segíteni, és a kollagén pótlásának fontosságára fókuszálja a figyelmet. Természetes, hogy kérdéseink merülnek fel arra vonatkozóan, hogy potosan milyen összetételű termékeket válasszunk, és az ilyen módon bevitt kollagén valóban hatékonyan csökkenti-e az öregedés jeleit, potenciálisan nem csak az arcunkon. Ilyen esetben bátran kérjük gyógyszerészünk, vagy bőrgyógyász szakember segítségét.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, melyek segíthetnek a döntéshozatalban.

Mi a kollagén és milyen szerepet játszik a bőr öregedésében?

A kollagén szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben jelenlévő fehérje, ami fontos szerepet játszik a bőr, haj, körmök, csontok, az izületek, izmok és a kötőszövetek összetételében is. Több típusát ismerjük, azonban az étrendkiegészítőkben jellemzően az alábbi felsorakoztatott három típus egyike található:

I-es típusú kollagén: a leggyakoribb az emberi szervezetben, szinte minden szövet alkotóeleme, legygakoribb a bőr, a csontok és a kötőszövetek felépítésében.

II-es típusú kollagén: leginkább a porcok, izületek munkáját segíti.

III-as típusú kollagén: a bőrt és a véredények falát erősíti, valamint a fő szerveink felépítésében vesz részt (tüdő, máj, lép, stb).

A fiatal bőr kollagénszintjének 80%-át képezi az I-es típusú kollagén, míg a III-as típusú 15%-ban van jelen. 25 éves kor után azonban változnak az arányok, hiszen az I-es típusú kollagénszint csökkenésével a rostok megrövidülnek és sűrűbbek lesznek. Mikor az I-es és a III-as típusú kollagén rostok közötti arány felbomlik, észlelhetőek lesznek az öregedés első jelei, a bőr szárazabb, és veszít rugalmasságából, foltos, és megjelennek az első ráncok is. Jellemzően 15%-kal csökken az éves kollagéntermelés, ezáltal nemcsak bőrünk veszít kollagénszintjéből, hanem az egész szervezetünk is.

A táplálékkal bevitt kollagén elegendő-e a szervezet számára?

A kollagén táplálkozással is pótolható, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyeknek magas a kollagénszintjük, azonban a bennük található kollagén csupán 27%-a tud felszívódni a szervezetbe, míg a megfelelő étrendkiegészítő 90%-os felszívódást is biztosíthat. Mindez azzal magyarázható, hogy ezekben a készítményekben a kollagén magasabb koncentrációban és a szervezet számára könnyebben felhasználható formában található meg.

A kollagén melyik formáját válasszuk?

A hidrolizált kollagén egy alacsony molekulatömegű peptidekből felépülő, specifikus aminosavakkal dúsított kollagénforma, mely szájon át való alkalmazásra a legalkalmasabb. Ebben a formában a kollagén könnyen felszívódik és eloszlik az emberi szervezet különböző szöveteiben, eljut a bőr legmélyebb rétegébe, a dermiszbe is. A kollagén peptidek amellett, hogy erősítik a bőr szerkezetét, hialuronsavat termelnek és aktiválják az UVA sugárzás elleni védelmet.

A kollagén kiválasztásakor fontos szem előtt tartani, hogy pontosan milyen hatást szeretnénk elérni, és hogy az egyén, aki fogyasztja, milyen étrendet követ. Ha elsősorban bőrünk fiatalságát szeretnénk megőrizni, a kollagén I-es és III-as típusa, míg az izületi probélmák megoldására a II-es típusa nyújthat megfelelő segítséget. Mivel a kollagént elsősorban marhából, csirkéből, vagy halból (esetenként kagylóból) állítják elő, vegán étrendbe nem beilleszthető, míg a vegetariánus étrendet követők választhatnak halból kinyert kollagént.

Az emberi szervezet számára a marha kollagén nyújthat legjobb megoldást, mivel I-es, III-as és kis mennyiségben II-es típusu kollagént is tartalmaz, míg a csirkéből kinyert kollagén II-es típusú. A halakban található kollagén szerkezeti tulajdonságaiból adódóan a legmagasabb felszívódással rendelkezik, az I-es típushoz sorolható.

Fontos megjegyezni, hogy a kollagénképződéshez a szervezetnek C-vitaminra is szüksége van, ezért érdemes figyelni a megfelelő C-vitamin pótlásra is. A legtöbb étrendkiegészítő a kollagén mellett már aszkorbinsavat is tartalmaz, ilyenkor nincs szükség további pótlásra.

Milyen rendszerességgel szedjünk kollagénes étrendkiegészítőt?

Mivel a kollagén természetes pótlásával nehezen tudjuk elérni a kívánt hatást, érdemes táplálékkiegészítő formájában bevinni a szervezetbe. Az első szemmel látható eredmények elérése érdekében a kollagén három hónapos folyamatos használata ajánlott. Évente egy-két ilyen kúra megismételhető, minimum egy hónapos szünettel.

 

mr ph Kiss Laura