Minden év novemberében a világ több mint 130 országában fókuszba kerül a cukorbetegség. A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-re hirdették meg a nemzetközi diabétesz világnapot, mely alkalmából mi, egészségügyi dolgozók is igyekszünk felhívni a figyelmet a betegség megelőzésének és a terápiás tanácsok követésének fontosságára.


Mára már jól ismert, hogy a cukorbetegség vagy diabétesz a világ leggyakoribb anyagcsere betegsége, melynek a megfelelő kezelés hiányában komoly szövődményei is lehetnek. Egy közülük a diabéteszes (poli)neuropátia, vagy idegi károsodás, mely igen magas, akár 50%-os eséllyel jelentkezhet a krónikus betegeknél.
A diabéteszes neuropátia kialakulásáért több tényező tehető felelőssé. Egyrészt a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat tápláló ereket, mely az idegrostok oxigénhiányát eredményezi, másrészt felborulnak az idegszövet anyagcsere-folyamatai, mely tovább rongálja a szövetet. Ezek a folyamatok együttesen az idegek károsodádához, pusztulásához vezethetnek. Az idegszálakat érintő károsodás nagy eséllyel súlyosbodik a cukorbetegség fennállásának időtartamával, ezért fontos időben észlelni a problémát és megkezdeni a kezelését.


A cukorbetegek nagy százalékát érintő neuropátia fő tünetei lehetnek:
• égő, viszkető, zsibbadó érzés a végtagokban, mely lehet átmeneti vagy állandó, mozgással fokozódhat
• túlérzékenység, mely elsősorban a hidegre és melegre jelentkezik, de az enyhe nyomás is kiválthat fájdalmat
• elgyengült izmok, érzéketlenség a végtagokban, reflex kiesés
• a verejtékezés zavara, emésztési zavar, szédülés, akár ájulás
A diabéteszes neuropátia nem gyógyítható, viszont megfelelő kezeléssel megelőzhető vagy késleltethető a további idegkárosodás, és a vele járó fájdalmak is enyhíthetőek. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a jól karban tartott vércukorszint elengedhetetlen a betegség kezelésében, viszont önmagában nem elegendő.


A fő cél a fennálló tünetek enyhítése, elsősorban a fájdalomcsillapítás. A szájon át szedhető készítmények mellett a kapszaicinos és lidokainos gélek, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők használta ajánlott.
Alapvető követelmény az egészséges és kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás. Fogyasszunk komplex szénhidrátokat, hiszen ezeknek az emésztése lassabb, így nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést. Az egészséges szénhidrátok közé tartoznak a rostokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, magvak, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, lencse, burgonya, kukorica, bab, barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek az ételek elősegítik az ideális testsúly fenntartását, csökkentik a neuropátia, a szívbetegségek és a stroke kockázatát is. Kerüljük az éhezést, hiszen az azt követő túlevés a vércukorszint ingadozásához vezet. Többszöri, kisebb étkezés javasolt! Fontos megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás a tüneteket csak súlyosabbá tehetik.


A kórkép kialakulásában jelentős szerepe van az oxidatív stressz kedvezőtlen hatásának, így ajánlott olyan készítményeket alkalmazni, amelyek a kóros anyagcsere-folyamatok rendezése mellett ezt is csökkentik. Az alfa-lipoinsav, más néven tioktsav a természetben előforduló antioxidáns, mely semlegesíti a káros hatású szabad gyököket és mérsékli a szervezetben az oxidatív hatásokat. Mivel enyhén savas kémhatású vegyület, a gyomorból is jól felszívódik és az emésztési zavarok is csak kis mértékben befolyásolják hatékonyságát. Hosszútávú használata enyhíti a neuropátia tüneteit, csökkenti a fájdalmat.


A B1-vitamin, illetve annak zsírban oldódó formája, a benfotiamin szintén nagy szerepet játszik a betegség kezelésében. Zsírban oldódó tulajdonságának köszönhetően könnyen felszívódik a szervezetben, serkenti a szénhidrátok anyagcsere-folyamatait és gátolja a toxikus fehérjék képződését, ezáltal javítja az érzészavarokat és a fájdalmat is mérsékelni tudja.
Mivel a végtagok érzéketlenné válnak, gyakran jelentkeznek sérülések a végtagokon, melyek gyógyulási folyamatát a cukorbetegség alapból nehezíti. Súlyos esetekben a sérülések fekélyekké alakulhatnak, ezért kiemelten fontos a lábak és a végtagok rendszeres ellenőrzése és ápolása.
Mr ph Kiss Laura