A gyerekek minden korosztályát egyaránt érintő megbetegedése a nátha. Ez az egyik leggyakoribb oka az óvodából és iskolából való hiányzásnak. A vírusok okozta légúti fertőzés általában 1-2 hétig tart, és gyakran komoly gyötrelmet okoz az egész család számára. A nátha cseppfertőzéssel könnyedén terjed egyik gyerekről a másikra, hiszen az ő immunrendszerük még fejletlenebb, emiatt fogékonyabbak a megbetegedésekre mint a felnőttek. Minden új vírussal való találkozás újabb kihívást jelent a fejlődő immunrendszer számára, ami így tud immunitást kialakítani a kórokozókkal szemben. A gyermekkori felső légúti megbetegedésekkifejezetten fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából.

 

A beteg gyerekek levertek, nyűgösek, étvágytalanok, a nagyobbak gyakran panaszkodnak fejfájásra, izomfájdalomra, de általános tünet még a torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, és láz is jelentkezhet. Mindezek közül, talán az eldugult orr jelenti a legkellemetlenebb problémát minden korosztály számára, a csecsemőktől az iskolásokig.

Hogyan lépjünk fel hatékonyan az orrdugulás ellen?

Első helyen áll az orr higiéniája, nemcsak nátha esetén. Az orrjáratok tisztán tartása a mindennapi rutin része kell hogy legyen, mint amilyen a kézmosás, és a fürdés. A csecsemőknél különösen fontos, hogy tisztán tartsuk a légutakat, hiszen az eldugult orr gátolja őket mind az alvásban, mind a táplálkozásban, mivel pár hónapos korukig csak az orrukon át tudnak lélegezni.

Tény, hogy a tél és a hideg napok megnövelik a légúti megbetegedések számát, és ez nemcsak a kórkozóknak köszönhető. A fűtési szezon megkezdésével a levegő páratartalma csökken a lakásokban, és a száraz levegő kiszárítja és irritálja az orr nyálkahártyáját. Ezért fontos, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk azt. Erre kitűnően alkalmasak a gyógyszertárakban is kapható fiziológiás sóoldat, vagy tengervizes cseppek, sprayek.

Fontos, hogy az orrban ne pangjon a váladék. A kisgyermekeknél ilyenkor ajánlott orrszívót használi, a nagyobbakat viszont rendszeres orrfújásra kell buzdítani. A helyes orrfújás elsajátítása fontosabb, mint gondolnánk. A gyerekek nagy része helytelenül, mindkét orrfelet egyszerre, nagy erővel fújja ki. Helyes orrfújás közben viszont az egyik orrlyukat mindig be kell fogni, és a levegőt a másikon kifújni, mérsékelt erővel, ez sokkal hatékonyabb módja a váladék eltávolításának.

Ha az orr nemcsak folyik, henem be is van dugulva, figyelni kell az orrváladék fellazítására is. Ilynekor segítségünkre lehetnek a már korábban említett sósvizes oldatok, de a bőséges folyadékbevitel is elősegiti a váladék feloldását és ürülését. Gyakran kínáljuk gyermekünket szénsavmentes vízzel, vagy langyos teával.

Kisbabák esetén különös figyelmet igényel, hogy milyen módszerrel alkalmazzuk a sósvizes oldatot, hiszen könnyen megsérthetjük az orruk nyálkahártyáját. Ezért sem ajánlott az egyszerű fecskendő otthoni alkalmazása. Léteznek innovativ sprayek, melyek használata egyszerű és biztoságos a babák számára. Ezek a készítmények különleges kialakitású szórófejjel rendelkeznek, amely szabályozza az sósvizes oldat áramlását, valamint könnyen levehetőek és tisztíthatóak.


A tengervíznek számos jótékony hatása van az orr nyálkahártyájára. Elsősorban védi a káros külső tényezőktől, mint amilyen a hideg levegő, a különféle allergének, porszemcsék, vagy vírusok, másodsorban hidratálja, ami különösen fontos a fűtött, száraz helyiségekben. A tengervíz nemcsak “kimossa” a váladékot, hanem az orr duzzanatát is csökkenti és ezáltal megkönnyíti a légzést.

Hogyan alkalmazzuk az orrsprayt csecsemőknél és kisgyermekeknél?

Az első és legfontosabb, hogy az orrcseppet vagy –sprayt csakis evés előtt, vagy két étkezés között alkalmazzuk, soha sem étkezés után, hiszen hányingert, refluxot és akár fulladást is eredményezhet. A 2 évesnél idősebb gyermeket ültessük fel, a 0-2 éves csecsemőt viszont fektessük a hátára. Düntsük a csecsemő fejét oldalra ( ne hátra!), és óvatosan helyezzük a szórfejet az orr felső részébe. Permetezzük be az oldatot, és várjuk meg, hogy a felesleges folyadék kifolyjon. Ugyanezt ismételjük meg a másik oldalon is. Naponta 2-6 alkalommal használhatjuk ezeket a készítményeket.


Az orrban felgyülemlett váladék eltávolítására bátran használjunk orrszívót már a legkisebbeknél is. A kézi és a szájjal szívható orrszívók előnye, hogy hangtalanok, így a zaj nem ijeszti el a babákat. Szívóerejük és hatékonyságuk azonban jóval alacsonyabb, mint a porszívóhoz csatlakoztatható és az elektromos orrszívóké, ezért az utóbbiakat kell előnyben részesíteni. Bármennyire is kellemetlen az orrszívó használata, kisgyermekeknél szerves része az orrfolyás és –dugulás kezelésének, hiszen ha nem sikerül az orrváladékot megfelelően eltávolítani, komoly szövődményekre lehet számítani, mint amilyen az arcüreg- vagy középfülgyulladás.

mr ph Kiss Laura