Prehlada je pojava koja jednako pogađa sve uzraste dece i najčešći je razlog izostanka iz vrtića o škole. Virusno oboljenje dizajnih puteva može da potraje nedelju ili dve dana u predstavlja ozbiljan izazov za celu porodicu. Prehlada se širi kapljičnim putem, veoma lako, sa deteta na dete, naročito iz razloga što im je imuninet nerazvijeniji i skloniji su oboljevanju od odraslih. Susret sa novim virusima je svaki put nov izazov za organizam i imuni sistem koji je u razvoju, te se na ovaj način stvara imunitet od oboljevanja. Oboljenja gornjih disajnih organa kod dece, od izuzetne su važnosti za razvoj imuniteta deteta.

 

Deca koja su prehlađena su neraspoložena, razdražljiva, nemaju apetit, ona starija češće se žale na glavobolju, bolove u mišićima, ali je najčešći bol u grlu, curenje nosa, kijanje i kašalj, a javlja se i temperatura. Najneprijatniji pratilac prehlade je možda zapušen nos, za sve uzraste, od beba do školskog uzrasta.

Kako rešiti problem zapušenog nosa?

Na prvom mestu je redovna higijena nosa, ne samo u slučaju prehlade. Održavanje čistoće nosnih šupljina treba da bude deo svakodnevne rutine, kao što je kupanje i pranje ruku. Kod male dece je izuzetno bitno jerk od beba začepljen nos utiče na kvalitet sna, ishrane, jer u prvih par meseci života bebe dišu samo preko nosa.

Zimski period i hladni dani povećavaju broj oboljevanja disajnih puteva. Uzrok tome su virusi, bakterije ali i niska vlažnost vazduha u stambenim prostorima usled aktivne grejne sezone. Bitno je održavati dovoljnu vlažnost nosa. Za te namene je idealan fiziološki rastvor koji se može dobiti u apotekama ili sprejevi i kapi na bazi morske soli.

Bitno je da u nosu ne stoji sekret. Preporučljivo je koristiti neki od aparata ili pomoćnih sredstava za izvlačenje sekreta iz nosa, pre svega kod manje dece. A kod starije, motivisati ih na često duvanje nosa. Veoma je bitno da se nauči pravilno duvanje nosa. Najčešće to deca, pa i odrasli rade na pogrešan način, duvajući obe nozdrve odjednom. Pravilno duvanje nosa je da uvek začepimo jednu nozdrvu, te vazduh duvati na drugoj, sa umerenom jačinom, a ovo je mnogo efikasniji način pražnjenja sadržaja iz nosa.

Kod beba je naročito važno na koji način se koristi fiziološki rastvor, da se ne bi oštetila sluznica nosa. Najbolje je koristiti inovativne sprejeve umesto špriceva, u kučnoj upotrebi. Upotreba sprejeva je mnogo bezbednija po bebe. Ovi sprejevi imaju posebno izrađene raspršivače sadržaja bočice, koji kontrolišu smer prskanja i lako se održavaju čistim.


Morska voda ima višestruko dobrotvorno dejstvo za sluznicu nosa. Prvenstveno štiti nos od štetnih psoljašnjih uticaja, kao što je hladan vazduh, alergeni, virusi, prašina, a kao takođe bitna činjenica je da hidrira nos, što je naročito bitno u prostorijama sa suvim vazduhom. Mosrka voda ne samo da ispira sadržaj iz nosa nego umanjuje i oteknutu sluznicu i tako smiruje oteklinu i olakšava disanje.

Kako pravilno koristiti sprej/kapi za nos kod beba i dece?

Prvo i najbitnije je da se sprejevi/kapi za nos koriste samo pre jela ili između dva obroka, nikada neposredno nakon jela jer na taj način može da se izazove mučnina, refluks, pa čak i gušenje. Deca starija od 2 godine potrebno je da budu u sedećem položaju, a mlađa je potrebno da legnu na leđa. Položiti glavu bebe na stranu (ne na leđa!) i pažljivo postaviti glavu spreja u gornji deo nosa. Naprskati sadržaj bočice i sačekajmo da višak tečnost iscuri napolje. Ponoviti postupak i na drugoj nozdrvi, dnevno 2 – 6 puta.


Za ukljanjanje sekreta iz nosa slobodno koristimo aspiratore za nos već od najmlađeg uzrasta dece. Prednosti ručnih i onih koje ustima moženo koristiti, za izvlačenje sekreta, je što su bešumni i neće uplašiti bebu, ali im je efikasnost mnogo manja od onih koje koristimo uz pomoć usisivača. Koliko god da je neprijatan zvuk, neadekvatno ukljanjanje sekreta iz nosa može prouzrokovati ozbiljne upale srednjeh uha.

mr ph Kiss Laura