A visszérbetegség mára már a populáció igen nagy részét érinti, különösen a nőket és az álló munkát végzőket, ugyanakkor a várandósság és a genetikai tényezők is nagyban szerepet játszhatnak a kialakulásában. A kellemetlen tüneteket a meleg, nyári időszak fokozhatja. Az idejében megkezdett kezelés nemcsak az esztétikai képen javíthat, de megóvhat a kellemetlen, súlyos szövődménytől is.

Mi a visszérbetegség?

A vénák kóros kitágulása, aminek oka a bennük megnövekedett nyomás tartós fennállása. Ez a tartós nyomás vezethet a vénabillentyűk elégtelen működéséhez: vénabillentyűk nem tudják megfelelően szabályozni a vér áramlását, így az állandó pangástól a vénafal veszít rugalmasságából és a véredények kitágulnak. A szövet közötti térben méreganyagok halmozódhatnak fel, amik a gyulladásos folyamatokért felelősek.
Az első tünetek hétköznapi panaszoknak tűnhetnek.
• a nap végére elfáradó végtagok, „nehézláb”-érzés
• enyhén feldagadt boka
• viszkető bőr
• enyhe fájdalom az alsó végtagokban
A következő stádiumban már mindez egyre erősebben és gyakrabban jelentkezik, akár napközben is feldagad a láb, már minimális megterhelés után is. Ezután az éjszakai izomgörcsök is megjelennek, a megduzzadt boka, majd a bőr vöröses-barnás elszíneződése, hámlása és kisebesedése jelzi a problémát.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Mint minden más betegségnél, most is a prevención kell hogy legyen a legagyobb hangsúly, különösen, ha valamelyik rizikócsoporthoz tartozunk. Amennyiben ez lehetséges, kerüljük a hosszú ideig tartó álldogálást, vagy ülést. Ha ez mégsem megoldható, ne feledjük időnként megtornáztatni lábunkat, mozgassuk át lábujjainkat is. Szabadidőnkben fordítsunk még nagyobb hangsúlyt a testmozgásra, sétáljunk, kerékpározzunk, ússzunk.

A magas sarkú cipők nemcsak kényelmetlenek, de a lábszár izomzatát is másként feszítik, mely által csöken az izompumpa működése, mely a vér helyes visszaáramlását regulálja. Az egészséges vénák érdekében meghatározott ideális sarokmagasság nem haladja meg az 5 cm-t.  A túlsúly egyértelműen nehezíti a lábak munkáját, és folyamatos megterhelést eredményez.

Érdemes odafigyelni a plusz kilókra, és amennyiben szükséges, igyekezzünk fokozatosan csökkenteni őket, elsősorban egészséges táplálkozással és megfelelő testmozgással. Kerüljük a meleg fürdővizet, a szaunát vagy egyéb direkt hőhatást. Zuhanyozzunk, amikor csak tehetjük, hiszen a meleg hatására a vénák még inkább kitágulnak. A kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás nemcsak az egész szervezetre van kedvező hatással, hanem fontos az erek épségének megőrzésében is. Fokozottan figyeljünk a vitaminpótlásra, a rostok és a C-vitamin megfelelő bevitelére.

Mitévők legyünk, ha már jelentkeznek a visszérbetegség tünetei?

A kezelés egy komplex folyamat, mely mindig a betegség előrehaladottságától függ, és melynek minden elemére szükség van a gyógyulás, illetve a tünetek enyhítése érdekében. Első lépés most is az életmódváltás, a rossz szokások és a káros szenvedélyek elhagyása, valamint a fent említett megelőzés alkalmazása. Amennyiben munkavégzés vagy egyéb okból kifolyólag lábunk folyamatos megterhelés alatt áll, érdemes elgondolkodni a kompressziós terápiáról, melyről mindenképp szakemberrel
konzultáljunk. Ez lehet kompressziós pólya (fásli) vagy orvosi gyógyharisnya, mely segítségével szabályozható a vénákban lévő nyomás. A prevenciós harisnyák használata már az első tünetek észlelésekor ajánlott, továbbá ha hajlamunk van a betegség kialakulására, amennyiben sűrűn utazunk, és várandósság esetén is. Emellett gyógyszeres kezeléssel javíthatjuk az érfalak állapotát, mellyel csökken a duzzanat, a kellemetlen feszülő, viszkető érzés és a fájdalom. A venoaktív gyógyszerek az erek falán fejtik ki hatásukat, csökkentik a véna falának átjárhatóságát és ezáltal a gyulladást is.

Mr ph Kiss Laura