Povećana potražnja uzrokuje sve češću pojavu novih dijetetskih suplemenata koji ukazuju na to koliko je bitan kolagen. Nije čudno ako ste u dilemi i niste sigurni kakav suplement da izaberete i da li će takav kolagen zaista da ukloni znakove starenja kože. U ovakvim situacijama se možete slobodno obratiti farmaceutima, lekarima, dermatolozima.

Najčešća pitanja i odgovori koji Vam mogu biti od pomoći u odabiru preparata.

Šta je kolagen i koju ulogu ima u procesu starenja kože?

Kolagen predstavlja grupu belančevina koja je najzastupljenija u našem organizmu i sastavni je deo građe ćelija kože, kose, noktiju, mišića i hrskavica. Postoji nekoliko tipova kolgena, a u suplementima su pristuni neki od sledećih:

Kolagen tipa I: najzastupljeniji u našem organizmu, nalazi se u skoro svim tkivima a najviše u koži, vezivnom tkivu i kostima,

Kolagen tipa II: najviše je bitan za hrskavice i tetive,

Kolagen tipa III: daje koži i krvnim sudovima elastičnost a prisutan je i u nekim vitalnim organima (pluća, jetra, slezina)

Mlada koža prosečno sadrži oko 80% kolagena tipa I, a kolagena tipa III 15%. Uglavnom, taj odnos počinje da se menja posle 25. godine života, jer usled smanjenja količine kolagena tipa I, vlakna postaju kraća i postaju gušća. Kada se naruši ta ravnoteža između odnosa tipova kolagena, počinju da se javljaju prvi znaci starenja kože. Ona postaje suva, gubi svoju elastičnost, prve bore i fleke postaju uočljive. Smatra se da proizvodnja kolagena u organizmu godišnje opada za 15%, a usled toga se kolagen ne gubi samo iz sastava kože već i iz svih organa gde je on prisutan.

Da li je kolagen unesen putem ishrane dovoljan za naš organizam?

Nadoknada kolagena je moguća i putem adekvatne ishrane, ali naš organizam tu vrstu kolagena ne može da iskoristi u potpunosti već samo nekih 27%. Međutim, neki dodaci ishrani mogu da obezbede apsorpciju kolagena čak i do 90%. Razlog tome je da se u tim suplementima kolagen nalazi u obliku koji je više pogodan organizmu i u većoj je koncentraciji.

Koju vrstu kolagena odabrati?

Hidrolizovani kolagen je izgrađen od peptida malih molekulskih masa, obogaćen specifičnim aminokiselinama i kao takav, najpogodniji je za peroralnu upotrebu. Ovaj oblik kolgena se lako resorbuje u organizmu, raspoređuje se u sva tkiva i dospeva do najdubljih slojeva kože (dermis). Kolageni peptidi pored toga što jačaju strukturu kožnog tkiva, proizvode i izvesnu količinu hijaluronske kisleine i štite od UVA zračenja.

Prilikom odabira kolagenskih suplemenata bitno je imati u vidu u koju svrhu želimo da ga koristimo, a takođe mora se obratiti pažnja i na ishranu. Ako je prvenstveni cilj očuvanje zdravlja i mladosti kože, najefikasnija suplementacija je kombinacija kolagena tipova I i III, dok dodatno konzumiranje kolagena tipa II više doprinosi očuvanju zglobova i hrskavica. Kolagen se industrijski dobija iz životinja, najzastupljeniji su goveđi, pileći ili riblji (a ređe se dobija iz školjki). Iz tog razloga osobe koje prate veganski način ishrane prosto nisu u mogućnosti da suplementiraju ikakav kolagen, dok vegetarijanci imaju izbor ribljeg kolagena.

Čovekovom organizmu goveđi kolagen pruža najkompleksniju nadoknadu jer se u njemu nalaze sva tri tipa kolagena, dok je pileći kolagen tipa II. Riblji kolagen se najlakše i bolje resorbuje zahvaljujući njegovoj strukturi i on je tipa I.

Veoma je bitno znati da je organizmu potrebna i izvesna količina vitamina C da bi se kolagen stvarao ili unet mogao ugraditi. Obzirom na to uglavnom svi dodaci ishrane koji služe kao dodatan izvor kolagena sadrže i askorbinsku kiselinu, s toga nije neophodno da se i on još posebno uzima.

Koliko često je potrebno koristiti kolagenske suplemente?

Pošto se kolagen teško može nadoknaditi putem ishrane, preporučljivo je korišćenje dijetetskih suplemenata. Da bi se postigli vidljivi rezultati potrebna je kontinuirana konzumacija u trajanju od 3 meseca. Godišnje se taj period može ponoviti još jednom ili dva puta sa pauzom od bar mesec dana.

 

mr ph Kiss Laura