A Szerbiai Gyógyszerészeti Kamara kísérleti jelleggel februárban indította el a Kérdezz a HPV-ről! (Pitaj me za HPV!) elnevezésű projektjét országszerte. A projekt célja, hogy a gyógyszerészek által informálják a gyerekeket és a szülőket, hogy mi is az a HPV, hogyan terjed, hogyan kerülhető el a fertőzés, hány éves kortól javasolt a védőoltás, mi a HPV elleni védőoltás, hol lehet kapni, miért kell oltás a HPV ellen. Kollégáink szívesen válaszolnak a fenti kérdésekre gyógyszertárainkban.

Mi is a HPV?

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése. A HPV egy nagyon gyakori vírus, amivel szinte mindenki megfertőződik élete során. A HPV-fertőzés a közhiedelemmel ellentétben nemcsak méhnyakrákot okoz,

hanem számos további rákos megbetegedésért is felelős.

A HPV OKOZTA DAGANATOK OLTÁSSAL JÓ ESÉLLYEL MEGELŐZHETŐK

A HPV elleni védőoltás azért különleges, mert olyan kórokozó ellen véd, ami rákos megbetegedéseket okozhat. Az oltást elsősorban fiatalkorban érdemes beadatni. Szerbiában tavaly június óta hozzáférhető az ingyenes vakcina. A védőoltás a 9–19 évesek számára ingyenes, és nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is ajánlott, mivel a legtöbb esetben ők is vírushordozók. Ez a védőoltás az Egészségügyi Világszervezet szerint az egyik legbiztonságosabb oltóanyag.

Ha bármi kérdése van, keresse fel kollégáinkat gyógyszertárainkban, és kérdezzen bátran a HPV-ről!

A projekt koordinátora: Pető Ágnes gyógyszerész