Farmaceutska komora Srbije je na državnom i eksperimentalnom nivou u februaru započela projekat “Pitaj me za HPV!”. Cilj projekta je da se preko farmacueta stanovništvo informiše o tome šta je HPV, kojim putem se širi, na koji način se možemo zaštititi, od kog uzrasta se preporučuje vakcinacija, šta je HPV vakcina, gde se može nabaviti i zbog čega nam je potrebna HPV vakcina. Naše kolege u apotekama će rado odogovoriti na gore pomenuta pitanja.

Šta je HPV?

HPV je skraćenica za humani papiloma virus koji se razmnožava u epitelnim ćelijama čoveka. Taj virus je veoma rasprostranjen i maltene se svi zaraze njime u toku života. Infekcija HPV virusom može uzrokovati razna oboljenja, a u narodu najpoznatije je rak grlića materice. VAKCINACIJA UVELIKO SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI IZAZVANIH HPV
HPV vakcina je posebna po tome što štiti od uzročnika koji izaziva razne tipove kancera. Preporuka je da se vakcinacija izvrši prvenstveno kod mladih osoba. U Srbiji je ta vakcina dostupna od juna prethodne godine. Vakcina je besplatna za uzrast od 9–19 godina i preporuka je da se pored devojčica vakcinišu i dečaci jer su i oni u većini slučajeva prenosioci virusa. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je ova vakcina jedna od najbezbednijih na svetu.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, potražite naše kolege u apotekama i slobodno pitajte o HPV!

Koordinator projekta: magistar farmacije Agneš Pete