Az ünnepek alatt teljesen kizökkenünk a megszokott kerékvágásból, így a  táplálkozási szokásainkat is felváltja egy jóval megterhelőbb étkezés, gyakrabban és többet fogyasztunk a  nehéz, kalóriadús ételekből, és ezt az emésztőrendszerünk igen nehezen viseli.

A leggyakoribb panasz az ünnepek utáni időszakban az emésztési problémák. 10-ből 8 felnőtt olyan kellemetlenségeket említ, mint a puffadás, émelygés, túlzott gázképződés, székrekedés, vagy éppen hasmenés. Ezek a panaszok mind egyértelműen utalnak a megszokottól eltérő, nagy mennyiségű ételek fogyasztására és a túlevésre. A tünetek mellé gyakran párosul fáradtságérzet, és az immunrendszer gyengülése következtében gyakrabban jelentkeznek vírusos megbetegedések.

Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket?

Mindenekelőtt legyünk tudatosak! Tudjunk megálljt parancsolni az utolsó 4-5 falatnak, és nemet mondani a folyamatos nassolásnak! A mértékletesség, az ételek elkészítésének módja, és a nyersanyagok megválasztása is sokat segíthet, hogy a téli időszakban ne kelljen küzdenünk az emésztési problémákkal.

Igyekezzünk az otthoni megfelelő étkezésekkel ellensúlyozni a vendégségben elfogyasztott nagy lakomákat! Reggelire fogyasszunk rostokban és vitaminokban gazdag ételeket, cukros italok helyett frissen facsart gyümölcslevet, natúr joghurtot, a finomított pékárút pedig váltsuk le teljes kiőrlésű kenyérre. A gyümölcs jó választás uzsonnára és a délutáni nassoláshoz is.

Reformáljuk meg szokásainkat, és készítsünk hagyományos ételeket, kalóriaszegényen! Tálaljunk sovány húsokból készült ételeket, használjunk hozzá zsírszegény tejfölt, és a sült krumplit helyettesítsük friss salátával!

Most se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről! Reggel, ébredés után, legyen az első dolgunk, hogy megiszunk egy pohár vizet. Később, a nap folyamán is ügyeljünk a hidratációra, és ne feledjük, hogy a víz segíti az emésztést és megelőzheti a székrekedést. A cukros üdítők és a szénsavas italok fokozhatják az emésztési problémákat. A legjobb választás mindig a buborékmentes, tiszta víz.

Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást! Ugyan bizonyított tény, hogy a felnőtt populációnál a főétkezés előtt egy pohárka jól megválasztott, minőségi szeszes ital jó hatással lehet az emésztésre, törekedjünk mindig a mérsékletességre!

Dolgozzuk le az elfogyasztott kalóriákat! Mozogjunk télen is, már napi 20-30 perc testmozgás is elegendő ahhoz, hogy fittebbnek érezzük magunkat, és ne a puffadással kelljen foglalkoznunk. Természetesen, ilyenkor az intenzív testmozgást felválthatjuk kocogással, egy rövid kerékpártúrával vagy egy kellemes esti sétával, mindenképp olyan mozgásformát válasszunk, ami jóleső számunkra, és az sem hátrány, ha a család többi tagját is bevonjuk.

Irány a friss levegő! A délutáni szieszta helyett sétáljunk egyet az udvarban, vagy tegyünk egy kört az utcán! A gyerekeket is biztassuk, és tereljük ki a levegőre! Egy kiadós séta vagy játék a szabadban nemcsak az emésztést serkenti, de az immunrendszert is erősíti.

Mr ph Kiss Laura