Svima nam je poznato kako praznici lako mogu da nas “izbace iz takta”, a to se odnosi i na naš način ishrane, jer tada uglavnom jedemo češće ali i veću količinu kalorične i masne hrane, što za naš digestivni sistem predstavlja pravi izazov.

Među najčešće probleme u postprazničnom periodu spadaju problemi sa varenjem.
8 od 10 odraslih osoba se žali na nekoliko neprijatnih simptoma kao što su nadutost, prekomerno stvaranje gasova, mučnina, problemi sa stolicom u vidu zatvora ili dijareje. Ovo su znaci koji nesumnjivo ukazuju na ishranu koja je obilna pa čak i nepotrebno prekomerna i može se nazvati prejedanjem. Ove simptome često prate još i osećaj umora, ali i virusne infekcije koje su uzrokovane slabljenjem imuniteta.

            Kako da sprečimo pojavu neprijatnih simptoma?

Pre svega, budimo savesni! Trebamo biti odlučni, reći NE poslednjim zalogajima u toku obroka i odreći se neprestanog konzumiranja grickalica i slatkiša. Od velikog značaja za prevenciju stomačnih problema u zimskom periodu su umerenost, način pripremanja hrane, ali i  izvor sirovina i namirnica koje žeilmo da konzumiramo.

Potrudite se da pomoću zudrave ishrane kod kuće izbalansirate sve one negativne posledice koje se javljaju zbog obilnih i masnih obroka u gostima! Za doručak je poželjno odabrati hranu bogatu vitaminima i vlaknima, umesto sokova i napitaka koji su obogaćeni šećerom pijte sveže ceđene sokove voća, domaći jogurt, a pekarska peciva od belog brašna zamenite za integralni hleb. Dobar izbor za užinu i zamena za popodnevne grickalice može biti razno voće.

Unesite neke inovacije u svoje kulinarske navike, kuvajte sa manje kalorija! Pripremajte meso koje se lako i brzo sprema poput piletine, ćuretine, ribe, uz pavlaku sa manjim sadržajem masti, a pomfrit zamenite svežom salatom!

Ne smemo zaboraviti ni hidrataciju! Prvo što treba da uradimo nakon buđenja je da popijemo čašu vode, ali se tu ne smemo zaustaviti, jer konsantan unos tečnosti tokom celog dana obezbeđuje lakše varenje hrane i može sprečiti otežano pražnjenje creva i zatvor. Nasuprot tome, prekomerno konzumiranje gaziranih napitaka i sokova sa velikim sadržajem šećera otežavaju varenje. Najbolji izvor za piće je uvek prirodna negazirana voda.

Izbegavajte prekomerno konzumiranje alkohola! Iako je dokazano da čašica kvalitetnog aperitiva kod odraslih pre glavnih obroka povoljno utiče na varenje hrane, trudimo se da umereno konzumiramo alkoholna pića!

Sagorevajmo kalorije! Budite fizički aktivni i zimi, dovoljno je 20-30 minuta kretanja ili vežbanja dnevno da bi se osećali bolje i fit, a da istovremeno nemamo problem sa nadutosti. Naravno ne morate raditi intenzivne vežbe i treninge, dovoljan je i lagani džoging, vožnja biciklom ili večernja šetnja sa porodicom ali svakako birajte ono što sa zadovoljstvom radite, a još bolje je ako se vežba u društvu ili sa porodicom.

Idite na svež vazduh! Umesto popodnevnog leškarenja bolje je izaći malo na dvorište, terasu ili prošetati ulicom! To je takođe dobro i za decu i trebamo ih navići da provode više vremena na svežem vazduhu, jer ne samo da povoljno utiče na varenje već jača i imunitet!

Mr ph Laura Kiš