Beta-glukani su vrsta polisaharada koji grade ćelijski zid raznih bakterija, gljivica i biljaka. Glavni izvor beta-glukana je gljivica Saccharomyces cerevisie poznata pod imenom “pekarski kvasac”, ali se takođe može naći i u nekim vrstama mekinja (ovas i ječam), pojedinim morskim travkama i algama.

Hemijska struktura beta-glukana može biti različita zbog različitog porekla, a to može prouzrokovati da njihovo dejstvo ne bude potpuno identično. Evidentno je da svi beta-glukani ispoljavaju svoje dejstvo na imuni sistem ali moguća su odstupanja po prirodi i intenzitetu.

Oni su prvenstveno dobri za stimulaciju i jačanje imunog sistema, što postižu poboljšanjem aktivnosti makrofaga – ćelije koje uništavaju strane mikroorganizme dospele u naš organizam.
Uvođenjem beta-gluakana u ishranu, naš odbrambeni sistem dobija veliku pomoć uz koju mnogo lakše može da se izbori sa bolestima i postaje otporniji na infekcije.