Az érelmeszesedés vagy arteroszklerózis évente több, mint 4 millió ember halálát okozza Európában, ezzel igen előkelő helyet elfoglalva a vezető elhalálozási okok listáján. Ezért is kulcsfontosságú  mindenekelőtt arról beszélni, hogyan lehet mérsékelni az olyan kockázati tényezőket, mint a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség, melyek a betegség kialakulásához vezetnek.

Mára már egyértelműen bizonyított, hogy az arteroszklerózis kezelésében alkalmazott sztatinok nemcsak a “rossz” koleszterin (LDL) szintjét csökkentik hatékonyan, hanem a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások számát is. A szakemberek a vérkoleszterin-szint növekedésének mértékétől függően döntenek a gyógyszeres terápia vagy a kötelező életmódváltás mellett. Bizonyos esetekben, amikor a koleszterinszint már megemelkedett, de még a kritikus határérték alatt van, megfelelő táplálkozással, testmozgással és étrendkiegészítőkkel a koleszterinszint normalizálható és kordában tartható.

A vörös rizst a kínai tudomány már több ezer éve ismeri és alkalmazza mind a gyógyászatban, mind a gasztronómiában. Az évek során több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a fermentált vörös rizs rendszeres alkalmazásával hatékonyan csökkenthető a vérkoleszterin és javítható a vérkeringés.

Nézzük tehát, mi is a fermentált vörös rizs, és hogyan alkalmazható?

A Monascus purpureus nevű élesztőgomba vörös rizs feletti erjesztésével (fermentálásával) jön létre. A korszerű kémiai kutatásoknak köszönhetően megállapították, hogy a vörös rizs és az élesztőgomba között zajló biológiai folyamatok során keletkezett monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik sztatinnak, mely a korszerű gyógyászatban koleszterincsökkentőként alkalmazott.

Az egyik tudományos vizsgálat során olyan személyeket figyeltek meg, akiknek más családtagjaik is magas koleszterinszinttel küzdenek. Napi 10 mg monakolin K hat havi használatát követően az alanyok LDL koleszterin-szintjének jelentős változása volt észlelhető, a nőknél 16%-os, míg a férfiaknál 17-%-os csökkenéssel. Tizenkét hónap után további eredmények születtek, melyek a férfiaknál öszesen 24%-kal, míg a nőknél összesen 27%-kal alacsonyabb LDL koleszterin szintet mutattak.

Egy másik analízis, amely során összesen három tanulmányt és 9625 beteget vontak össze, kimutatta, hogy a vörös rizs kivonat különböző formulációi jelentősen csökkentik a vér LDL-koleszterin- és triglicerid-szintjét is.

A hatásmechanizmusát tekintve megállapítható, hogy a fermentált vörös rizs alapú készítményekben található monakolin K közvetlenül bejut a májsejtekbe, és ott gátolja a koleszterin előállításában részt vevő egyik enzim működését, ezáltal kevesebb holeszterol jut a vérkeringésbe. További jótékony hatása, hogy javítja a vérerek endotelsejtjeinek működését, valamint a már kialakult plakkokat is stabilizálja. A fermentált vörös rizs alapú készítmények használata elsősorban azoknak a személyeknek ajánlott, akik vérholeszterol szintje enyhén megemelkedett, de még nem használnak sztatin alapú gyógyszernek minősült készítményeket, vagy a sztatinos gyógyszerek okozta mellékhatások miatt nem tudják ezekkel a készítményekkel kordában tartani a vérkoleszterin-szintjüket. A pozitív hatás elérése érdekében 2-3 hónapos folyamatos használat ajánlott, emelett természetesen az egészséges étrend követése és a rendszeres fizikai aktivitás sem elhanyagolható.

mr ph Kiss Laura