Godišnje više od 4 miliona ljudi u Evropi oboleva od ateroskleroze – bolesti zapušenih arterija, zauzevši time dostojno mesto među bolestima sa najvećim udelom smrtnih ishoda. Iz tog razloga ključnu ulogu predstavlja svođenje rizičnih uticaja na minimum. To mogu biti visok nivo holesterola, visok krvni pritisak ili dijabetes, pošto dovode do ateroskleroze.

Dokazano je da statini (grupa lekova) koji se danas primenjuju u terapiji ateroskleroze, ne smanjuju samo nivo “lošeg” holesterola (LDL) već i broj smrtnih ishoda koji su uzrokovani bolestima srca i krvnih sudova. Zavisno od mere pogoršanja nivoa holesterola u krvi, stručno osoblje uvodi adekvatnu terapju lekovima ili obaveznu promenu životnih navika. U nekim slučajevima, kada je nivo holesterola povišen ali još ispod kritičnih vrednosti, moguće je da se kontroliše istovremenom adekvatnom ishranom, fizičkom aktivnošću i suplementacijom.

Crveni pirinač je već više hiljada godina poznat u kineskoj nauci a koristi se u medicini i gastronomiji. Tokom godina sprovedena su istraživanja koja su potvrdila da redovna konzumacija fermentisanog crvenog pirinča može sniziti nivo holesterola i poboljšati cirkulaciju.

Šta je zapravo crveni pirinač i kako se upotrebljava?

Moderna hemijska istraživanja su pokazala da tokom bioloških procesa koji se odigravaju između crvenog pirinča i gljivice Monascus purpureus (razmnožava se usled fermentacije crvenog pirinča) nastaje supstanca “monakolin K” koja je prirodna i vrši istu funkciju kao i statini koji se koriste za regulisanje nivoa holesterola.

Sprovedena je jedna naučna studija u kojoj su učestvovale osobe i njihovi članovi porodice sa visokim nivoom holesterola. Učesnici studija su dobijali da popiju dnevno 10mg monakolina K. Posle     6 meseci upotrebe vidljivo se smanjio nivo LDL-a u krvi među ispitanicima, za 16% kod žena i za 17% kod muškaraca. Rezultati su posle godinu dana bili još bolji, kod muškaraca se smanjio nivo za 24%, dok je kod žena to iznosilo čak 27%.

Tokom jedne analize koja je obuhvatila 3 ispitivanja i  9625 ispitanika, ustanovljeno je da ekstrakt crvenog pirinča i njegove različite formulacije značajno snižavaju nivo LDL-a i triglicerida takođe.

Osnovni mehanizam dejstva monakolina K ogleda se u tome što prodire u hepatocite gde sprečava dejstvo jednog enzima odgovornog za sintezu holesterola, usled čega se u krvotok izlučuje manja količina holesterola. Osim toga, povoljno utiče i na funkcionisanje endotelnih ćelija krvnih sudova i stabilizuje već formirane plakove. Dijetetske suplemente na bazi crvenog pirinča prvobitno bismo prepouričili osobama sa blago povišenim nivoom holesterola kojima još nije uvedena terapija statinima ili osobama kod kojih ti lekovi ispoljavaju neka neželjena dejstva te zbog toga nisu u mogućnosti da na taj način regulišu nivo holesterola u krvi. Kako bi se postigli vidljivi pozitivni rezultati, preporučljivo je koristiti u periodu od   2-3 meseca kontinuirano, naravno uz praćanje zdravog načina ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

mr ph Kiss Laura