Az őszi, téli időszak nemcsak a felnőttek immunrendszerét állítja komoly kihívás elé, hanem a gyerekek szervezetét is nagyban próbára teheti. A jól karban tartott védekezőrendszer kiállja a próbát még az olyan nehéz időszakokban is, mint amilyen a félévkezdés az iskolában, vagy az első pár nap az óvodában. Ha figyelembe veszünk néhány alapvető szabályszerűséget, és ezeket kiegészítjük pár jó tippel, gyermekünk könnyen átvészelheti ezt a számunkra is kényes időszakot. Íme tehát néhány hatékony módszer, hogy senki se hiányozzon az iskolapadból!

Terítéken a gyűmölcsök és zöldségfélék

A jól működő immunrendszer egyik legfontosabb kulcsa a változatos és egészséges étrend. Ezért télen is figyeljünk oda, hogy kellő mennyiségű friss gyümölcs és zöldség kerüljön az asztalra. Ez nemcsak a vitaminok és a nyomelemek, hanem a szervezet számára nélkülözhetetlen rostok miatt is fontos, melyek megfelelő folyadékmennyiséggel párosulva elősegítik a gördülékeny és jó emésztést. A gyümölcsök közül a banán és a citrusfélék, valamint az alma, a zöldségfélék családjából a spenót, a cékla és a káposzta lehet kiváló vitaminforrás ebben az időszakban.

A gyerekek szívesen kortyolnak szörpöket. A cukros üdítők helyett kínáljuk őket gyümölcsökből és zöldségekből facsart turmixokkal, melyeket időnként megbolondíthatunk pici fahéjjal vagy szegfűszeggel is. Ha a friss gyümölcsökből nem elég változatos a kínálat, bátran fogyaszthatunk a fagyasztott verziókból is, ugyanis ilyen állapotban is megőrzik vitamin és ásványianyag tartalmuk jelentős részét. Ugyanez érvényes a nem szezonális zöldségekre is.

A kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen elemei a húsfélék. Figyeljünk oda, hogy a szárnyasok és halételek mellett a vörös húsokat se zárjuk ki az étrendből. Érdemes rendszeresen joghurttal, kefírrel kínálni a gyerekeket, de az olajos magvak és a teljes kiőrlésű péksütemények se maradjanak le az étlapról!

Irány a szabadba!

Óvoda, iskola után tartózkodjunk minél többet a friss levegőn. A mozgás öröme, a sport kiegyensúlyozottabbá teszi a fiatalokat, hozzájárul a csontozat és az izomzat megfelelő fejlődéséhez, és nem utolsó sorban növeli az ellenállóképességet. Az erős immunrendszer pedig gyorsabban és hatékonyabban küzdi le az esetleges kórokozókat.

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nélkülözhetetlen a fejlődő gyermeki szervezetnek. A nem megfelelő alvásnak nemcsak a fáradtság vagy a rosszkedv lehet az eredménye, a gyermeket fogékonyabbá teheti a betegségekre is. Ezért fontos már a kisgyermekeknél kialakítani a szokásokat, rituálékat, melyek idősebb korban is a pihentető alvást eredményezik.

Vitamin, ásványianyag és nyomelem

Manapság már a fiatalok szervezetét is sok káros hatás, inger éri. A felgyorsult munkatempó, a kevés mozgás és az alváshiány csak néhány azok a tényezők közül, melyek kihatással vannak szervezetük védekezőképességének csökkenésére. Mindezek következtében növekszik testük vitaminigénye, melyet már nem mindig tudunk kizárólag helyes táplálkozással pótolni. Ilyenkor érdemes immunrendszer erősí készítményeket alkalmazni. Számos gyermek multivitamin, rágótabletta és csepp létezik, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a fejlődő szervezet számára legfontosabb vitaminokat és nyomelemeket.

A széles körben alkalmazott és jól is mert C-vitamin mellett az A-, E-vitamin, a cink és a szelén is kiváló antioxidáns, melyek a káros szabad gyököktől védenek.

Mivel a téli időszakban kevesebb a napos órák száma, a gyerekek szervezete is egyre kevesebb természetes D-vitaminhoz jut. Ez a jól ismert vitamin nemcsak a csontok megfelelő fejlődéséhez, hanem az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen, ezért fokozott figyelmet igényel a pótlása táplálékkal, vagy megfelelő táplálék kiegészítő formájában.

A fejlődésben lévő gyermekeknél különösen fontos az esszenciális zsírsavak szerepe. Ezek már egészen fiatal kortól hozzájárulnak az idegrendszer, a bőr és a retina egészséges fejlődéséhez, védik a vér- és érrendszert és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Adjunk gyermekünknek probiotikus készítményeket! A bélflóra egészségének megőrzése mellett a mikroorganizmusok támadása ellen is kúraként alkalmazhatók. Keressünk kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett változatokat!

A manapság egyre inkább előtérbe kerülő béta-glükánok, amelyek valójában összetett szénhidrátok, az egészségre gyakorolt számos jótékony hatásuk miatt szuperrostként robbantak a köztudatba. Hatásmechanizmusuknak köszönhetően nagy mértékben stimulálják az immunrendszert, ösztönzően hatnak annak működésére. A legújabb kutatások is igazolják, hogy az élesztőgombából származó béta-glükánoknak van az egyik legerősebb immunrendszer erősítő tulajdonsága.

mr ph Kiss Laura