Zimski period može biti naporan i za naču kožu. Gornji, zaštitni sloj kože se najčešće tokom ovog godišnjeg doba isuši usled vremenskih uslova kao što je vetar, boravak u zatvorenim prostorijama i hladnoća. potrebno je posvetiti pažnju koži i njenoj pravilnoj zaštiti u zimskim uslovima. Smanjena količna sunčevih zraka ne znači i dosustvo njenog štetnog zračenja.

Šta je pravi razlog suve kože tokom zime?

 

Naša koža menja se promenom godišnjih doba i vremenskih uslova. Zimi je ona generalno suva više nego u letnjim periodima. Suva koža na dodir je gruba, iritirana, crvena i stvara se osećaj peckanja i svraba. Najčešće pri dodiru kože sa vodom dolazi do izražaja osetljivost oštećenog sloja kože. Konstantna promena temperatura, sa hladnog na tople grejane prostorija, nepovoljno utiču na našu kožu. Na hladnoći kapilari se skupljaju, smanjeno je snabdevanje kože krvlju, samim tim i kiseonikom i hranljivim materijama. Posledica ovih uticaja je beživotna i oštećena koža.

Zadatak podkožnih žlezda je da je hrane, stvaraju prirodni sloj lipida koji štiti kožu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Nivo hranljivih materija samim tim na hladnoći opada i koža gubi masnoću i potrebnu hidratantnost, njena otpornost je smanjena i nije u stanju da se snabdeva potrebnim sastojcima.

Negovana i zdrava koža tokom zime

 

Zimska nega kože zahteva da najveći akcenat bude na preventivnoj zaštiti, te je bitno održati hidrataciju celokupnog tela, iznutra. Uvek korstiti proizvode za negu koji odgovaraju našem tipu kože. Balzami, vitaminske kreme i ulja ili serumi koji sadrže veću količinu hranljivih materija veoma su bitni u zaštiti kože. Takođe, veoma je bitno da ne zaboravimo negu usana tokom hladnih dana!

Spoljašnjom upotrebom omega-3 masnih kiselina, preparata koji adrže jojoba ulje, biolipidi, štite gornji sloj kože, a proizvodi koji u sastavu imaju cink – sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama na površini kože. Dexpantenol, alantoin i urea, imaju izuzetno povoljno dejtsvo. Ukoliko želimo efikasan rezultat, pametno je odabrati preparat kji u sebi ne sadrži alkohol, paraben i parfimisane sastojke, koji povećavaju mogućnost isušivanja kože, odnosno dovode i do alergijskih reakcija u pojedinim slučajevima.

Izbegnimo iritiranu kožu, zaštitimo je upotrebom adekvatnih proizvoda, kako spolja tako i iznutra. Vitamini, minerali i dovoljna količina unosa tečnosti, doprinose zdravijem izgledu kože. Važno je napomenuti da je uravnotežena ishrana, određena količina A, D i C vitamina neizostavna u zaštiti kože i sprečavanju njene iritacije. Ono što može dovesti do dehidratacije organizma, šteti i našoj koži, a to su alkoholna i pića koja sadrže kofein. Zbog toga, bitno je unositi određenu količinu mineralne vode, biljnih čajeva i jesti što više povrća i voća.

Osim hidrirane kože, potrebno joj je pružiti adekvatno, povremeno, dubinsko čišćenje

 

Dubinsko čišćenje otklanja odumrle ćelije i nešistoće sa površine kože! Obazrivo i pažljivo birajmo hranljive preparate za dubinsko čišćenje. Ovakvu negu kože potrebno je ponavljati na nedeljnom nivou, i to ne samo na koži lica. Dubinsko čišćenje sprečava pojavu mitesera, koža dobija zdrav sjaj i mekoću a hidratantne kreme imaju efikasnije dejstvo nakon ovakvog čišćenja.

Štetno dejstvo sunčevih zraka osećamo i u toku zime, tokom boravka u prirodi, na skijanju, na planini. Nadmorska visina, sneg i leg pojačavaju intenzitet delovanja štetnog zračenja sunca. Ni u takvim momentima ne smemo zaboraviti na zaštitu i pravilnu negu kože. Birajte kreme sa visokim faktorom zaštite od sunca (SPF 50+), koje smanjuju mogućnost crvenila, prevremenog starenja kože, a ona ostaje negovana i hidrirana.

Kiss Laura diplomirani farmaceut