A téli időszak az immunrendszer valódi erőpróbája. Az elmúlt hónapokban fokozott figyelmet kapott az egészség, az egészség védelme, ugyanis a megerősített szervezet hatékonyabban veszi fel a harcot az esetleges fertőzésekkel. A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük.


Mikor és mit tehetünk az immunrendszerünkért?

Alaphelyzetben az immunrendszerünk jól működik. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor ez a pajzs meggyengül, elfárad, és némi támogatásra szorul. Az alaposan, gondosan kialakított támogatással a szervezetünk sokkal hatékonyabban tud harcolni az egészségünkért a téli hónapokban – amikor kevesebb a napfény, és átlagolva kevesebb a szabad levegőn végezhető testmozgási lehetőség is.

Az alábbiakban felsorakoztatunk néhány dolgot, aminek kulcsszerepe van a szervezetünket támadó kórképek ellen folytatott harcban. Mit tehetünk az immunrendszerünkért?

  • * Egészséges, kiegyensúlyozott étrendet választunk.
  • * Regeneráció: megfelelő mennyiségű és minőségű alvást biztosítunk a szervezetünknek.
  • * Az őszi/téli hónapokban is rendszeressé tesszük a testmozgást, a rekreációs fizikai aktivitást az életvitelünkben.
  • * Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, teljes értékű fehérjék, pro- és prebiotikumok, gyógynövények hatékonyabbá tudják tenni az immunrendszer válaszát.
Hogyan működik az immunrendszer?

A jól felkészített immunrendszer szerepe nemcsak a betegségek megelőzésben kulcsfontosságú, hanem olyan esetekben is elősegíti a szervezetünk válaszát, amikor a betegség elkerülhetetlen. A harcra kész immunrendszer válasza enyhébb lefolyású kórképet eredményezhet, enyhébb tünetekkel és rövidebb időtartammal.

Az immunrendszerünk alapvető feladata a „saját” anyag megkülönböztetése az „idegentől”, amik lehetnek különféle mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok, toxinok, és ide soroljuk a daganatos sejteket is. Az immunrendszer feladata ezeket elkülöníteni és megsemmisíteni. A betegségek lefolyása függ a szervezetünkbe jutott kórokozók számától, természetétől és a szervezet védekezőképességének állapotától is.

Szervezetünk ellenállóképessége javítható, ha megfelelő mennyiségű, az immunrendszerünk felépítéséhez és aktivitásához szükséges anyagot viszünk be az étrendünkbe, ilyenek a már korábban is említett ásványi anyagok, vitaminok, de a teljesértékű fehérjék is.

Immunerősítés – csak okosan!

Abban az esetben, ha táplálék-kiegészítőkkel próbáljuk ellenállóbbá tenni a szervezetünket, az optimális hatás elérése érdekében helyesen kell alkalmaznunk a készítményeket. A multivitaminok használatának fontos szabálya, hogy lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszuk meg őket. Célszerű a kombinált vitamin- és ásványianyag-készítmények mellett dönteni, ezek a megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek ezen vitaminkészítmények szedését általában kúra szerűen javasolják.

Az immunerősítésre alkalmas étrendkiegészítők alkalmazása mellett is, mindig törekedjünk az egészséges étkezésre! A készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet. Ne feledjük, hogy a táplálkozás, a mozgás és szükség esetén a vitaminok pótlása csak együtt lehet igazán eredményes! Az alábbiakban felsorakoztatunk néhányat az alapvető immunerősítő hatással rendelkező komponensek közül.

  • * Vitaminok és ásványi anyagok (első sorban C, D, K2 vitaminok, B vitamin komplex, cink és szelén);
  • * Pro- és prebiotikumok;
  • * Omega 3 zsírsavak, halmáj-olaj;
  • * Alfa- és béta-glükán.

Kiss Laura okleveles gyógyszerész