Zimski period stavlja na probu naš imuni sistem. Prethodnih meseci poseban akcenat je stavljen na zdravlje, zaštitu zdravlja, jer ojačan ogranizam lakše se bori sa mogućim infekcijama. Prikupili smo za Vas najbitnije informacije koje treba da znate o imunitetu.

Kada i šta možemo učiniti za naš imunitet?

Kada nije poremećena razvnoteža u našem organizmu, naš imunitet funkcioniše odlično. Naravno, postoje situacije kada je on oslabljen, organizam umoran, potrebna mu je podrška. Temeljno i pažljivo određena zaštita imuniteta doprinosi efikasnijoj odbrani u zimskom periodu – kada imamo manjak sunčeve svetlosti, kada smo manje na svežem vazduhu i slabije se krećemo. Za Vas smo naveli nekoliko činjenica koje imaju ključnu ulogu u borbi organizma sa virusima. Šta možemo učiniti za naš imuni sistem?

  • * Birajte zdravu i uravnoteženu ishranu.
  • * Regeneracija: obezbedite Vašem organizmu dovoljno kvalitetnog sna.
  • * U jesenjim i zimskim mesecima ne smemo zapostaviti fizičku aktivnosz, rekreaciju.
  • * Određeni vitamini, minerali, proteini, pro- i prebiotici, lekovite biljke, pojačavaju efikasnost odbrane imunog sistema organizma.
Kako funkcioniše imuni sistem?

Dobro pripremljen imuni sistem ima značajnu ulogu u prevenciji od oboljevanja, ali i odgovoru našeg organizma kada je bolest neizbežna. Ojačan imunitet utiče na to da određeno oboljenje ima blaži oblik, blaže simptome i kraće traje. Primarni zadatak imuniteta je razlikovanje „sopstvenih” čestica od „stranih”, koja mogu biti raznovrsni mikroorganizmi, virusi, bakterije, toksini ali i maligna oboljenja.  Zadatak imuniteta je izdvajanje i uništavanje nezdravih ćelija. Tok bolesti zavisi od količine nezdravih ćelija koje su dospele u naš organizam ali i od odbrambene sposobnosti organizma. Otpornost organizma na oboljevanje, može se ojačati unosom adekvatnih materija u ishranu, raznovrsnih minerala, vitamina i proteina.

Jačanje imuniteta – samo pametno!

U slučaju potrebe poboljšanja imunog sistema unosom dodataka ishrani, potrebno je pravilno koristiti iste. Bitno pravilo prilikom korišćenja multivitaminskih dodataka ishrani je da uskladimo njihov unos sa našim godinama, polom, fizičkim aktivnostima. Kao efikasna se ističe kombinacija vitamina i minerala, koji u pravilnoj meri sadrže odgovarajuću količinu potrebnih sastojaka. Stručnjaci predlažu upotrebu ovih preparata u vidu terapije.

Pored unosa potrebnih dodataka ishrani, veoma je značajno da obratimo pažnju na zdravu ishranu! Dodaci ishrani nisu zamena za zdravu ishranu i za obrok. Ne zabovravite da je ishrana, kretanje i u slučaju potrebe, unos vitamina, samo zajedno mogu biti zaista efikasni! U daljem tekstu želimo da naglasimo neke od najbitnijih dodataka ishrani za jačanje imuniteta.

  • * Vitamini i minerali (najpre C, D, K2 vitamini, kompleks B vitamina, cink i selen);
  • * Pro- és prebiotici;
  • * Omega 3 masne kiselina, riblje ulje;
  • * Alfa- i beta-glukan.

Laura Kiš mag. farm.