Minden év tavaszán robbanásszerűen növekszik a tüsszögő emberek száma. Bizonyára már Ön is felfigyelt arra, hogy ilyenkor környezetében többen fújják az orrukat, és sokuknak a szeme is könnyezik. Ezek a kellemetlen tünetek nagy valószínűséggel azt jelzik, hogy ismét elérkezett a szezonális allergia, avagy a szénanátha ideje. Tájékoztató jellegű összefoglalónk következik.

A hétköznapi életben szénanáthaként emlegetett allergiás nátha (rhinitis allergica) tüneteit számos növény okozhatja februártól októberig. Van olyan, aki csak egy-két tüsszentéssel reagál az allergiát kiváltó növények virágzására, de egyre magasabb azon személyek száma, akik tavasztól őszig szinte minden virágporra érzékenyek, és súlyos tüneteket produkálnak. Tavasszal a virágzó fák, míg nyáron a füvek, gyomok és gabonák okozzák a megbetegedést.

Melyek a jellemző tünetek?

A szénanátha jellegzetes tüneteit szinte mindenki ismeri. Ide sorolható a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás és tüsszögés, de gyakori az allergiás kötőhártyagyulladás is. Mindezek szervezetünk túlzott immunválaszaként jelentkeznek a környezetünkben található, egyébként teljesen ártalmatlan anyagokra, melyeket ő idegenként (allergénként) ismer fel. Immunrendszerünk aktiválódik, beindul a védekező mechanizmus, amely hisztamin felszabadulással jár. Ez az anyag arra hivatott, hogy megakadályozza az ismeretlen anyag szervezetbe jutását. Eltávolítja azokat az allergéneket, melyek már megvackoltak a nyálkahártyán, duzzanatot, vörösséget, viszketést és váladékozást eredményez az orrüregben, szemben és a légutakban. A tünetek mindkét nemnél, bármely életkorban jelentkezhetnek.

Mit tehetünk az allergia ellen?

A jó hír az, hogy mára számos hatékony módszer létezik, ami enyhíti vagy akár évekre is megszüntetheti az allergia tüneteit. A kezelés során lépésről-lépésre haladva, először a megelőzés, az allergének és az irritáló anyagok elkerülése és lehetőség szerinti eltávolítása, majd a tünetek enyhítése, és végül a gyógyszeres terápia nyújthat segítséget. Az allergia gyógyszerek használata az allergia típusától függően lehet szezonális jellegű, vagy szükséges lehet egész évben.

Az antihisztamin tartalmú készítmények talán a legszélesebb körben elterjedt allergia gyógyszerek, melyek enyhe és középsúlyos tünetek kezelésére alkalmasak, rögtön azok jelentkezésekor. Feladatuk, hogy blokkolják az allergiás reakció során felszabaduló hisztamin hatását, ezzel megakadályozva a kellemetlen tünetek kialakulását. Az első generációs hatóanyagok általános mellékhatása a fáradtságérzet, álmosság, míg újabb generációs társaikra ezek a tulajdonságok már nem jellemzőek. Az antihisztamin alapú tabletták, szirupok, és a helyileg alkalmazható szem- és orrcseppek a szénanátha tüneteit elviselhetőbbé teszik, javítják a közérzetet.

Mit tehetünk az orrdugulás ellen?

Az eldugult orr sok kellemetlenséget okozhat, legyen a kiváltó ok allergia vagy egyszerű nátha. Az ún. dekongesztánsok érösszehúzó hatása az orr nyálkahártyájában jut kifejezésre. Rövid idő alatt csökkentik a duzzanatot, és enyhítik a tüneteket, hatásuk több órán át is észlelhető. Fontos felhívni a figyelmet szakszerű alkalmazásukra, hiszen túlzott használatuk könnyen orrcsepp függőséghez vezethet. Csakis a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig (általában egy hét) használhatóak, ellenkező esetben komoly szövődményeket eredményezhetnek.

Az allergiás orrdugulás ellen hosszabb távon is nagyobb biztonsággal alkalmazhatóak az ún. nazális kortikoszteroidok. Csökkentik az orrnyálkahártyán jelentkezett gyulladást, ezáltal megszüntetik az orrdugulást és az orrfolyást akár az egész allergiaszezonban is. A tévhitekkel ellentétben, nincs ok aggodalomra, hiszen ez a szteroidos készítmény csak helyileg, az orr nyálkahártyáján szívódik fel, így a mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

Az allergia ellen természetesen is védekezhetünk. Az alternatív kezelések közül javasolt kipróbálni a tengervizes orrsprayt, ami nedvesen tartja az orrnyálkahártyát, védve azt az antihisztamin tartalmú készítmények orrszárazságot okozó mellékhatásától. Eltávolítja a megtapadt allergéneket, amik fokozhatják az allergiás tüneteket. Egy speciális orrmosó és fiziológiás sóoldat is segítséget nyújthat a légutak átjárhatóbbá tételében.

Forduljunk orvosunkhoz, gyógyszerészünkhöz!

A szénanátha gyakran csak kisebb kellemetlenséggel jár, de hosszú távon jelentősen ronthatja az életminőséget. A vény nélkül vásárolható készítmények a legtöbb esetben gyorsan megszüntetik a tünetek jelentős részét, és elviselhetőbbé teszik ezt az időszakot. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden szervezet másként működik és reagál, ezért előfordulhat, hogy az először kipróbált hatóanyag nem a legmegfelelőbb lesz hosszú távon.

Vannak helyzetek, amikor kötelező orvosi segítséget kérni. Ha a következő tünetek egyikét tapasztaljuk, haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat!

  • Rendszeres, szorító érzés a mellkasban
  • Fulladás, éjszakai köhögőrohamok
  • Visszatérő bőrtünetek vagy kiütések

Forduljunk választott orvosunkhoz akkor is, ha a vény nélkül vásárolt készítmény hatását nem tartjuk kielégítőnek, vagy az allergia tünetei befolyásolnak bennünket a mindennapi teendők során. A kezelés nélküli allergiás tünetek nem múlnak el. Fontos ezeket időben felismerni és kezelni a későbbi szövődmények elkerülése végett.

Mr ph Kiss Laura